Wat is de woningwaarde?

Met woningwaarde wordt meestal de marktwaarde van een woning bedoeld. De marktwaarde is de verkoopwaarde (koopsom) van een woning, ofwel de prijs die kopers in de huizenmarkt bereid zijn te betalen voor een bepaald huis. De marktwaarde van een woning is wat een woning daadwerkelijk waard is. Daarnaast wordt ook vaak gesproken over de WOZ-waarde en vraagprijs.

Zoek een woning
Vul hier een adres in:
check
Bestel het Woningwaarderapport
check
Historische WOZ waardes
check
Alle openbare woninggegevens
Waarde van een woning weten?

Wanneer je een woning koop of verkoopt is het essentieel om als woningkoper of woningeigenaar over de juiste woningwaarde te beschikken. Drimble Wonen geeft je inzicht in WOZ-waarde, (historische)vraagprijzen en de berekende woningwaarde van een woning. Deze woningwaarde komt tot stand door een professionele geautomatiseerde woningtaxatie methodiek op basis van gegevens van de te waarderen woning en woningen in de buurt. De woningwaarde, WOZ en vraagprijs kunnen enorm van elkaar verschillen. Dus wat is dan de echte waarde van een woning? We leggen graag eerst uit wat het verschil is:

Vraagprijs:

De actuele maar ook de historische vraagprijs van een woning kun je opzoeken Drimble Wonen. De marktwaarde is de actuele waarde van een woning en wordt gebruikt om de vraagprijs voor een huis te bepalen. De makelaar kan de vraagprijs van een woning bepalen door te kijken naar huizenmarkt ontwikkelingen in de buurt. Als je zelf een indicatie van de marktwaarde wil bepalen zonder tussenkomst van een makelaar of taxateur kun je een woningwaarde rapport bestellen. Financieel adviseurs gebruiken deze rapporten ook om te bepalen wat een woning ongeveer waard is. Deze woningwaarde is altijd indicatief, vooral voor bijzondere woningen is het daarom verstandig altijd een professional te vragen wat de vraagprijs voor een woning moet zijn gelet op de omstandigheden op de huizenmarkt.

WOZ-waarde:

Je kan de WOZ-waarde van iedere woning gratis opzoeken op Drimble Wonen. De WOZ-waarde is de waarde van een woning op 1 januari van het vorige jaar volgens de gemeente. WOZ is de afkorting die staat voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente gebruikt deze waarde om te bepalen hoeveel gemeentelijke belastingen u moet betalen.

Als je gaat bieden op een huis is het verstandig om een referentie woningwaarde te hebben om te bepalen hoeveel je op een huis wil bieden. De marktwaarde geeft dan meer nauwkeurigheid bij het bepalen van een openingsbod, dan de WOZ-waarde.

Wanneer de woningprijzen in de huizenmarkt snel stijgen zal de WOZ-waarde bijna altijd lager zijn dan de vraagprijs. Om te bepalen wat de woning echt waard is kun je een woningwaarde rapport aanvragen of een makelaar vragen een woningwaarde indicatie af te geven. Je kan met dit rapport ook bezwaar maken tegen de woningwaarde van je huis.

Koopsom:

De koopsom van een huis is wordt geregistreerd bij het Kadaster. De koopsom van een huis is de prijs die je aan de verkoper betaalt om eigenaar te worden van het huis. De koper en de verkoper bepalen samen de koopsom. Deze koopsommen kun je opvragen bij het Kadaster of via een woningwaarde rapport. Als je een huis gaat kopen hou dan rekening met de bijkomende kosten, de zogenoemde Kosten Koper, afgekort als K.K. of Vrij Op Naam afgekort als V.O.N. De kosten van de notaris en makelaar behoren tot de K.K. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning komen er ook kosten bij voor de bouwrente en bankgarantie, daarom wordt hier gesproken over de V.O.N. kosten.

Welke factoren bepalen de woningwaarde?

De inschatting van de waarde van een woning hangt af van verschillende factoren die te maken hebben met het huis zelf en de marktvraag naar zo’n soort huis.

  • Woningtype
  • Inhoud (m3)
  • Gebruiksoppervlakte (m2)
  • Perceel oppervlakte (m2)
  • Bouwjaar
  • Energiezuinigheid (uitgedrukt middels het energielabel)
  • Ligging van de woning
  • Beschikbaarheid van tuin
  • Parkeermogelijkheden
  • Bij appartementen is de staat van de V.v.E. (Vereniging van Eigenaren) ook belangrijk

De WOZ-waarde, vraagprijs of het woningwaarde rapport opzoeken van een huis? Zoek via de onderstaande zoekbalk.

Hoe werkt het?
Vul hieronder het adres in en bestel op de volgende pagina het Avix Woningwaarde rapport
check
Bestel het Woningwaarderapport
check
Historische WOZ waardes
check
Alle openbare woninggegevens