Pauzeknop op schulden gedupeerde ouders van kracht

Ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag hoeven zich komend jaar geen zorgen te maken over beslagleggingen naar aanleiding van hun schulden. De Eerste Kamer heeft vandaag een amendement aangenomen dat regelt dat de invordering van schulden bij gedupeerde ouders tijdelijk wordt gepauzeerd. Staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) zal de adempauze van 1 jaar gebruiken om met alle betrokken partijen voortvarend tot een structurele oplossing te komen voor de schulden van gedupeerde ouders.
Met de pauzeknop op de invordering van schulden wordt voorkomen dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de forfaitaire tegemoetkoming van 30.000 euro bij gedupeerde ouders, of elke andere compensatiebedrag dat zij ontvangen. Op deze manier wordt rust en ruimte gecreëerd om samen met schuldeisers een oplossing te vinden voor de schulden van deze ouders, zodat ouders zoveel mogelijk van de tegemoetkoming kunnen gebruiken voor een nieuwe start.
Voor alle ouders die zich vóór 12 februari 2021 hebben gemeld als gedupeerde geldt het moratorium per direct. Voor deze groep van ruim 23.000 ouders geldt vervolgens dat de periode van 1 jaar ingaat vanaf het moment dat de forfaitaire tegemoetkoming van 30.000 euro wordt uitgekeerd. Voor ouders die zich ná 12 februari hebben gemeld geldt dat de adempauze van 1 jaar van kracht wordt op het moment dat de 30.000 euro wordt uitgekeerd.
In dat jaar mogen schuldeisers geen verhaal halen bij de gedupeerde ouders en hun huidige toeslagpartner. Het gaat hierbij om schulden die voor de adempauze zijn ontstaan. Schuldeisers mogen ook de overeenkomst met de betrokken ouders niet aanpassen wanneer een schuld openstaat die voor de adempauze is ontstaan. Dit betekent dat bijvoorbeeld een huurcontract niet kan worden opgezegd vanwege een betalingsachterstand die een gedupeerde ouder heeft.
Om te voorkomen dat er beslag wordt uitgevoerd op de compensatie, laat de Belastingdienst/Toeslagen aan de gerechtsdeurwaarders weten wie tot de groep gedupeerde ouders behoort. Gerechtsdeurwaarders kunnen beslag leggen op het inkomen of op goederen. Door onder strikte voorwaarden gegevens van gedupeerde ouders te delen, kunnen we ervoor zorgen dat er geen beslag meer wordt gelegd. Gerechtsdeurwaarders mogen deze gegevens alleen gebruiken om beslagleggingen te voorkomen.
Ouders die aanmaningen krijgen, hoeven deze niet te betalen. Zij kunnen bij de schuldeisers aangeven dat zij gedupeerd zijn door de problemen met kinderopvangtoeslag. In de nabije toekomst kunnen schuldeisers dit navragen bij de Belastingdienst/Toeslagen.
Daarnaast kunnen ouders die schulden hebben en zich hier zorgen over maken zich melden bij hun gemeente. Die kan helpen bij het inventariseren van de schulden.
01-03 Ouders maken zich meer zorgen om gamende kinderen Meiden
02-03 Ouders maken zich meer zorgen om gamende kinderen [video] Meiden
16:01 Reacties op Sidney Smeets: `We gaan hem toch geen wachtgeld geven?`
15:04 Vanavond van 18.00 tot 22.00 uur geen faxservice
15:01 Reacties op Sidney Smeets: `Waarom heeft Kaag hem niet gewoon uit de fractie...
13:41 Biden zwabbert maar belooft nu toch Trumps karige vluchtelingenlimiet...
09:08 Een onpartijdige voorzitter? Ja, en graag een beheerste Kamer
09:08 Dag 31: Wachten tot week van 11 mei?
07:31 Alarm over slagkracht GGD weggehoond: ´Bewindsman zei:´Infectieziekten...
05:23 De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 17 april
03:01 GGD kon niet anders dan falen: `Al één dag na eerste positieve test...
02:34 Onder de Haagse kalmte sluimert de kramp van miskende topambtenaren
02:30 Reuters: EU komt met duurzaamheidsvoorwaarden voor transport en industrie
16-04 Voor ziekenhuispersoneel komt BioNTech/Pfizer beschikbaar als eventueel...
16-04 Rusland slaat terug in diplomatieke ruzie: tien Amerikaanse diplomaten...
16-04 Warempel: de formatie ging deze week over de ínhoud
16-04 Moet het kabinet meer doen voor noodlijdende zzp´ers?
16-04 Negentien jaar politieke acrobatiek om Afghanistan komt ten einde
16-04 Ziekenhuis in Limburg trekt zich niks aan van prikstop AstraZeneca
16-04 Nergens wordt het wiel zo vaak uitgevonden als in de politiek
16-04 Kamerbrief inzake Impact COVID-19-pandemie op conflictrisico`s