Drimble

Eemslandweg 133, Zwartemeer

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Eemslandweg 133, Zwartemeer

informatie alleen over zwartemeer

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Grenskantoor gebouwd te Barger-Oosterveen in 1904 in opdracht van Jhr. J. Hora van Holthe tot Ichten. In de jaren '60 is de woning enigszins gewijzigd en zijn enkele daklichten en een kelderraam in de zijgevel aangebracht. De bescherming betreft het hoofdvolume en de oorspronkelijke geveldetaillering.

Omschrijving

Pand opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond met een aanbouw over één bouwlaag onder een met muldenpannen gedekt samengesteld zadeldak. De gevelopeningen zijn segmentboogvormig, de sluit- en aanzetstenen zijn geaccentueerd. De T-vensters zijn rechtgesloten en hebben twaalfruits bovenlichten. De voorgevel bestaat uit de kopgevel van het lange bouwdeel (de woning) en de zijgevel van het haakse bouwdeel (het grenskantoor). De geveldelen parallel aan de straat hebben speklagen. In de kopgevel van het lange bouwdeel twee T-vensters, in de geveltop een tweeruits draairaam. In de zijgevel van het kantoor rechts de entree met bovenlicht en links twee gekoppelde vensters onder één segmentboog. In de linkerzijgevel, de kopgevel van haakse bouwdeel, links een venster aan de rechterkant.

In de rechterzijgevel, de zijgevel van de woning, vier T-vensters. In de korte zijgevel van de woning eenruits vensters. Aan de achterzijde een moderne aanbouw.

In de andere zijgevel van het kantoor, een T-venster.

Waardering

Voormalig grenskantoor van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als markering van de infrastructurele ontwikkeling van de streek

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie

- vanwege de gaafheid

Monumenten in de postcode 7894 AH

PostcodeAdresPlaats
7894 AHEemslandweg 133Zwartemeer

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 7894AHBuurt Zwartemeer-CentrumWijk Zwartemeer
Plaatsen in deze gemeente Barger-Compascuum Emmen Emmer-Compascuum Erica Klazienaveen Klazienaveen-Noord Nieuw-Amsterdam Nieuw-Dordrecht Nieuw-Schoonebeek Nieuw-Weerdinge Roswinkel Schoonebeek Veenoord Weiteveen Zandpol Zwartemeer
Terug naarMonumenten gemeente EmmenMonumenten regio EmmenMonumenten provincie DrentheMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Emmen:

Regio's in de provincie Drenthe: