Drimble

Hogeweg 50, Zwartemeer

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Hogeweg 50, Zwartemeer

informatie alleen over zwartemeer

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Neo-gotisch kerkgebouw uit 1921 gebouwd door Johannes Sluymer uit Enschede. De kerk heeft inmiddels de oorspronkelijke functie verloren en is in particuliere handen. Delen van interieur en inventaris zijn verdwenen. Bescherming richt zich op het oorspronkelijke kerkgebouw en heeft geen betrekking op de platte aanbouwen aan de zuidoost-kant.

Omschrijving

Opbouw volgens centraalbouw-principe. Sobere bakstenen opbouw met hoogopgaande steunberen. Hoofdvolume met zadeldak en centraal geplaatste dakruiter; dwarsvolume met zadeldak waarin enkele dakkapelletjes; in de hoeken zijkapellen en of uitbouwen. Aan de oostzijde een vijfkantige absis. In de overgang naar de pastorie een verbindingsgang met sacristie onder tentdak. Eenvoudige goot op klossen. Spitsboogvensters met glas-in-lood. De westelijke hoofdentree onder gedrukte spitsboog met eenvoudige deuren met smeedijzeren sierbeslag.

Waardering

Kerkgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met het katholicisme in de zuidoostelijke veenstreek; de kwaliteit van het oorspronkelijk ontwerp en de markante ligging op de overgang naar het landelijk gebied.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 7894 AS

PostcodeAdresPlaats
7894 ASHogeweg 50Zwartemeer

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 7894ASBuurt KamerlingswijkWijk Zwartemeer
Plaatsen in deze gemeente Barger-Compascuum Emmen Emmer-Compascuum Erica Klazienaveen Klazienaveen-Noord Nieuw-Amsterdam Nieuw-Dordrecht Nieuw-Schoonebeek Nieuw-Weerdinge Roswinkel Schoonebeek Veenoord Weiteveen Zandpol Zwartemeer
Terug naarMonumenten gemeente EmmenMonumenten regio EmmenMonumenten provincie DrentheMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Emmen:

Regio's in de provincie Drenthe: