Drimble

Ten Arlo 4, Zuidwolde

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Ten Arlo 4, Zuidwolde

informatie alleen over zuidwolde

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit:

- BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type metmiddenlangsdeel. Voorgevel met jaartalanker 1747. Ondanks wijzigingen die gezorgd hebben voor een verschraling van het gebouw, is het gebouw van belang vanwege de hoofdkarakteristieken.

- Scheef achter de boerderij gelegen BIJSCHUUR.

Complex, gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. Als oudste datum geldt het jaartalankers 1747. Door wijzigingen en aanbouwen is de schuur in gaafheid aangetast; de hoofdvorm blijft van belang.

Omschrijving

- BOERDERIJ bestaande uit een constructie van ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken gevels, wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok. Woonhuis met een gemetselde gevelopbouw (in na- oorlogse jaren verhoogd) en jaartalanker 1747; opkamervenster en keldervenster. De oostgevel van het woonhuis is van jongere datum. De schuur heeft een constructie van ankerbalkgebinten. Vlechting in de achtergevel; licht getoogde baander met links geplaatste loopdeur met bovenlicht; staldeuren. De zijgevels hebben mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvensters.

- Asymmetrische BIJSCHUUR op langgerekte grondslag voorzien van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok. Opbouw deels met een gemetselde basis en voor het overige in hout opgetrokken (deels potdekselwerk) en voorzien van toegangsdeuren.

Waardering

Het boerderijcomplex is van cultuurhistorisch belang vanwege de afleesbare ontwikkeling van het boerenbedrijf, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de typologie. Daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang, vooral vanwege de betekenis in het beschermd gezicht Ten Arlo.

- Boerderij van belang als hoofdelement van het complex.

- De bijschuur is van belang in relatie tot het complex.

Monumenten in de postcode 7921 VA

PostcodeAdresPlaats
7921 VATen Arlo 1Zuidwolde
7921 VATen Arlo 2Zuidwolde
7921 VATen Arlo 3Zuidwolde
7921 VATen Arlo 4Zuidwolde

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 7921VABuurt Verspreide huizen ZuidwoldeWijk Zuidwolde
Plaatsen in deze gemeente Alteveer (De Wolden) Ansen De Wijk Drogteropslagen Echten Eursinge Kerkenveld Koekange Linde Ruinen Ruinerwold Veeningen Zuidwolde
Terug naarMonumenten gemeente De WoldenMonumenten regio MeppelMonumenten provincie DrentheMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Meppel:

Regio's in de provincie Drenthe: