Drimble

Kerkstraat 24, Zevenaar

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kerkstraat 24, Zevenaar

informatie alleen over zevenaar

Reden van het zijn van een rijksmonument

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd KOETSHUIS van één bouwlaag en zolder op rechthoekig grondplan. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen, voorzien van gezaagde windveren en watert grotendeels af via niet oorspronkelijke mastgoten. Onder het dakoverstek is een gezaagde druiplijst met accolade-motief aangebracht. De hoog opgetrokken bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld. Met uitzondering van de lange rechter gevel zijn alle gevels gecementeerd. De oorspronkelijke gevelopeningen worden rondboogvormig afgesloten (rollagen). De vensters zijn samengesteld uit een vierruits openslaand onderraam en een halfrond drieruits bovenlicht (V-vormige roedenindeling). De voorgevel aan de straatzijde heeft in het midden een omstreeks 1923 ingehakte inrijpoort met dubbele paneeldeur. De bovenpanelen van de deur zijn voorzien van glas. De gemetselde poortomlijsting heeft siermetselwerk aan de bovenzijde.

Een opgeklampte deur ongeveer halverwege de rechter gevel geeft toegang tot een dwarsgang. Achter deze deur voert een steektrap naar de zolder. De gang leidt naar het koetshuis aan de voorzijde. Dit vertrek was oorspronkelijk in gebruik als bakhuis. De schouw met oven is bewaard gebleven. De gang leidt tevens naar een kelder en opkamer (knechtenkamer) aan de achterzijde van het gebouw.

Aan de rechter zijde sluit op het koetshuis een TUINHEK aan. Deze erfscheiding bestaat uit een laag gemetseld muurtje en dito hekpijlers. Tussen de hekpijlers zijn eenvoudige houten hekwerken bevestigd, alsmede een dubbel draaihek in het midden. Het hekwerk dateert waarschijnlijk uit ca. 1923 toen ook de dubbele deur in het koetshuis is gerealiseerd.


Waardering

KOETSHUIS met TUINHEK.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bijgebouw, dat aanvankelijk dienst deed als bakhuis annex knechtenkamer en later in gebruik werd genomen als koetshuis. Het bouwwerk en het tuinhek zijn zorgvuldig gedetailleerd.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een karakteristiek complex in de historische stadskern van Zevenaar.

Monumenten in de postcode 6901 AC

PostcodeAdresPlaats
6901 ACKerkstraat 24Zevenaar
6901 ACKerkstraat 24Zevenaar
6901 ACKerkstraat 24Zevenaar
6901 ACKerkstraat 28Zevenaar

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6901ACBuurt Centrum
Plaatsen in deze gemeente Aerdt Angerlo Babberich Giesbeek Herwen Lathum Lobith Pannerden Spijk (Rijnwaarden) Tolkamer Zevenaar
Terug naarMonumenten gemeente ZevenaarMonumenten regio LiemersMonumenten provincie GelderlandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Liemers:

Regio's in de provincie Gelderland: