Drimble

Kerkstraat 24, Zevenaar

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kerkstraat 24, Zevenaar

informatie alleen over zevenaar

Reden van het zijn van een rijksmonument

Omschrijving

Houten DUIVENTOREN met smeedijzeren HEK uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De vrijstaande toren heeft een onderbouw voor kippen en een bovenbouw voor duiven. De grote ONDERBOUW heeft een achthoekig grondplan. De houten wanden van verticale kraalschroten zijn geplaatst op een stenen plint. De wanden zijn wit geschilderd. Aan vier van de acht zijden zijn enkele schroten geperforeerd ten behoeve van de lichttoetreding in het kippenhok. De onderbouw wordt afgesloten door een zinken roevendak. Onder het dakoverstek is een gezaagde lijst met accolade-motief aangebracht. Aan de zijde van de kippenren is een kleine opening voor de dieren uitgespaard. De cirkelvormige kippenren is met een eenvoudig smeedijzeren spijlen-HEK afgezet. Het hek is geplaatst op een bakstenen plint. De kleinere BOVENBOUW bestaat uit een vierkant tussenlid en een uitkragend duivenhuis op ongelijkzijdig achthoekig grondplan (vierkant met afgeschuinde hoeken). De groen geschilderde balken en stijlen zijn voorzien van houtsnijwerk: vellingen en rood geschilderde knopvormige profielen. De glad afgewerkte houten wanden zijn wit geschilderd. In vier van de acht zijden is een kleine opening uitgespaard met een aanvliegplankje. De bovenbouw wordt afgesloten door een zinken tentdak met overstek en houten piron.

Waardering

DUIVENTOREN met HEK (XIXd).

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten duiventoren met de dubbelfunctie kippenhok (in de onderbouw met een ren) en duivenhuis (in de bovenbouw). Het object valt op door de bijzondere hoofdvorm, het rijke houtsnijwerk en het kleurgebruik. Het object heeft enige zeldzaamheidswaarde.

- Van cultuurhistorische waarde als duidelijk symbool, veelal bij kastelen en adellijke huizen, van het recht om er grote vluchten op na te houden. Het object herinnert tevens aan een voorbije tijd waarin door velen duiven werden gehouden voor consumptie, mestproductie en koeriersdiensten.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een karakteristiek complex in de historische stadskern van Zevenaar.

Monumenten in de postcode 6901 AC

PostcodeAdresPlaats
6901 ACKerkstraat 24Zevenaar
6901 ACKerkstraat 24Zevenaar
6901 ACKerkstraat 24Zevenaar
6901 ACKerkstraat 28Zevenaar

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6901ACBuurt Centrum
Plaatsen in deze gemeente Aerdt Angerlo Babberich Giesbeek Herwen Lathum Lobith Pannerden Spijk (Rijnwaarden) Tolkamer Zevenaar
Terug naarMonumenten gemeente ZevenaarMonumenten regio LiemersMonumenten provincie GelderlandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Liemers:

Regio's in de provincie Gelderland: