Dam 6, Yerseke

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Dam 6, Yerseke

informatie alleen over yerseke

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Herenhuis met aangrenzend koetshuis, in 1877 gebouwd in opdracht van een oesterhandelaar, onder invloed van het neo-classicisme. Het pand is gebouwd tegen een dijk; aan de achterzijde is de kelderverdieping zichtbaar.

Omschrijving

Herenhuis en koetshuis op rechthoekige plattegrond. Herenhuis van twee bouwlagen en een kapverdieping hoog en vrijwel geheel onderkelderd.

Het aan de zuidoost zijde aangebouwde koetshuis is één bouwlaag en een kapverdieping hoog.

De voorgevel van het woonhuis is een symmetrische, bakstenen lijstgevel, voorzien van een natuurstenen plint, natuurstenen cordonlijsten onder de vensterreeksen en ter hoogte van de verdiepingvloer, en een houten kroonlijst. In het midden op de begane grond een houten paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden twee getoogde houten T-vensters. Op de verdieping dezelfde indeling met in het midden houten balkondeur met glasruiten en een drie traveeën breed houten balkon op stenen consoles. In het interieur is onder meer de gang met zwart marmeren vloer en tussendeur van belang. Voorts de originele bordestrap tot aan de zolderverdieping, en de kamers en suite op de begane grond. In het dakvlak drie niet uit de bouwtijd daterenden dakkapellen. De symmetrische voorgevel van het koetshuis is een tuitgevel en heeft een natuurstenen plint en cordonlijst, die doorloopt vanaf het woonhuis. Op de begane grond een centrale dubbele houten goederendeur met getoogd bovenlicht voorzien van roedenverdeling. Aan weerszijden van de ingangspartij een houten venster, met roedenverdeling, aan de bovenzijde kepervormig afgesloten. Op de verdieping eveneens een centrale, dubbele houten goederendeur met een bovenlicht dat aan de bovenzijde keperboogvormig is afgesloten. Aan weerszijden een keperboogvormig afgesloten nis met een ton en een oester verwijzend naar de oestercultuur. De tuitgevel wordt afgesloten door een lijst. De rechter zijgevel van het woonhuis (noordwest) is een blinde topgevel en de linker zijgevel (zuidoost) is op de verdieping voorzien van één venster en in de top van een keperboogvormig afgesloten topraampje. Bij de achtergevel is eveneens de kelderverdieping zichtbaar, aangezien het maaiveld hier lager ligt. De achtergevel is recent geheel met houten beschot bekleed. In het interieur is onder meer de gang met zwart marmeren vloer en tussendeur van belang. Voorts de originele bordestrap tot aan de zolderverdieping, en de kamers en suite op de begane grond.


Waardering

Herenhuis met koetshuis van algemeen belang vanwege de typologisch en architectuurhistorische waarde en de zeldzaamheidswaarde vanwege de expliciete verwijzing naar de ontwikkeling van de in Nederland unieke oestercultuur van Yerseke.

Monumenten in de postcode 4401 BB

PostcodeAdresPlaats
4401 BBDam 6Yerseke

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 4401BBBuurt Yerseke - SteehofWijk Yerseke
Plaatsen in deze gemeente Hansweert Krabbendijke Kruiningen Oostdijk Rilland Waarde Yerseke
Terug naarMonumenten gemeente ReimerswaalMonumenten regio BevelandenMonumenten provincie ZeelandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Bevelanden:

Regio's in de provincie Zeeland: