Drimble

Dorpsstraat bij 3, Huijbergen

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Dorpsstraat bij 3, Huijbergen

informatie alleen over woensdrecht

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de brouwerswoning staat de voormalige PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1900. De stal staat met de nok vrijwel parallel aan die van het woonhuis.

Omschrijving.

De stal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. In de bakstenen muren zijn zesruits ijzeren stalvensters van liggend formaat aangebracht. Aan de noordelijke zijde heeft het dak een fors overstek, rustend op eenvoudige ijzeren kolommen. In de noordelijke gevel een viertal gedeelde, opgeklampte paardendeuren.

Waardering.

De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van westelijk Brabant. Het object is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat van belang is vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Monumenten in de postcode 4634 TM

PostcodeAdresPlaats
4634 TMDorpsstraat bij 3Woensdrecht

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 4634TMBuurt WoensdrechtWijk Hoogerheide en Woensdrecht
Plaatsen in deze gemeente Hoogerheide Huijbergen Ossendrecht Putte Woensdrecht
Terug naarMonumenten gemeente WoensdrechtMonumenten regio RoosendaalMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Roosendaal:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: