Drimble

Oud Hinkelenoorddyk bij 7, Woensdrecht

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Oud Hinkelenoorddyk bij 7, Woensdrecht

informatie alleen over woensdrecht

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Ten oosten van het woonhuis van het boerderijcomplex staat, verbonden via een tussenlid, een KARSCHOP, daterende uit ca. 1860, en in 1967 verhoogd. Het heeft Ambachtelijk-Traditionele vormen.

Omschrijving

Het schop heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een asymmetrisch zadeldak, belegd met muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en ter hoogte van de taszolder voorzien van zware smeedijzeren muurankers. In de westelijke gevel zijn kleine ijzeren stalvensters aangebracht. De noordelijke gevel is verhoogd, zodat de taszolder werd vergroot en rechts in de gevel een forse inrijpoort kon worden aangebracht. In de rest van de gevel zijn vier paar opgeklampte inrijpoorten aangebracht.

Waardering

Het karschop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het karschop. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam.

Monumenten in de postcode 4634 PN

PostcodeAdresPlaats
4634 PNOud Hinkelenoorddyk 7Woensdrecht
4634 PNOud Hinkelenoorddyk bij 7Woensdrecht
4634 PNOud Hinkelenoorddyk bij 7Woensdrecht
4634 PNOud Hinkelenoorddyk bij 7Woensdrecht

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 4634PNBuurt Verspreide huizen WoensdrechtWijk Hoogerheide en Woensdrecht
Plaatsen in deze gemeente Hoogerheide Huijbergen Ossendrecht Putte Woensdrecht
Terug naarMonumenten gemeente WoensdrechtMonumenten regio RoosendaalMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Roosendaal:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: