Drimble

Westhavenkade 69, Vlaardingen

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Westhavenkade 69, Vlaardingen

informatie alleen over vlaardingen

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Achttiende-, negentiende- en deels vroeg twintigste-eeuwse WINKEL met BOVENWONING met natuurstenen STOEP en smeedijzeren HEK gebouwd in een eclectische stijl, deel uitmakend van het complex Kwakkelstein.

Omschrijving

Winkel met bovenwoning en natuurstenen stoep met smeedijzeren hek op een rechthoekige plattegrond in de rooilijn van de Westhavenkade opgetrokken in baksteen met een lijstgevel voorzien van wit gepleisterd blokwerk. Het pand is onderkelderd en telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met gesmoorde holle pannen gedekt schilddak, rechts aanlopend tegen de iets hoger opgaande bouwmuur van het buurpand. De kozijnen van de (schuif)vensters en deuren zijn van hout en voorzien van bovenlichten. Rechts in de gevel geeft een eenvoudige deur met tweelichtvenster toegang tot zowel de winkel als de bovenwoning. De deur is omlijst met pilasters en voorzien van een houten hoofdgestel. Links hiernaast twee hoge houten schuifvensters. Op de verdieping twee vensters met glas-in-lood in de bovenlichten. Tussen de vensters op de verdieping een ijzeren uithangbord met het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden en hieronder een rechthoekig bord met in kapitalen de wapenspreuk 'JE MAINTIENDRAI' en daaronder in kapitalen 'HET WAPEN VAN HOLLAND'. De gevel wordt afgesloten door een brede geprofileerde lijst met bakgoot. Tussen de verdieping en langs de daklijn bevinden zich smeedijzeren muurankers. In het dak bevindt zich een grote dakkapel met vierruits venster en een uitstekende geprofileerde daklijst van het platte met zink beklede dak. In het interieur is nog een deel van de oorspronkelijke indeling en inrichting bewaard gebleven: met name van belang zijn de door moerbalken gedragen houten plafonds en de bedsteden in de achterkamer van de bovenwoning.

Voor het pand bevindt zich een natuurstenen stoep uit het midden van de negentiende eeuw bestaande uit natuurstenen zerken met vier gedecoreerde achthoekige stoeppijlers van beton waartussen een gedecoreerd smeedijzeren hekwerk in Jugendstiltrant.


Waardering

Achttiende- en grotendeels negentiende-eeuwse winkel met bovenwoning en deels bewaard interieur, met stoep en stoephek, van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur, alsook van belang wegens ensemblewaarde met overige complexonderdelen behorende bij het pakhuiscomplex Kwakkelstein en situationele waarde verbonden met de ontwikkeling van de stad.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 3131 AG

PostcodeAdresPlaats
3131 AGWesthavenkade 62Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade 66Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade 69Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade 62Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade bij 66 (achterterrein)Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade bij 65 (achterterrein)Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade 45Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade 57Vlaardingen
3131 AGWesthavenkade 58Vlaardingen

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 3131AGBuurt Vettenoordse Polder OostWijk Centrum
Plaatsen in deze gemeente Vlaardingen
Terug naarMonumenten gemeente VlaardingenMonumenten regio Rijnmond WestMonumenten provincie Zuid-HollandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Rijnmond West:

Regio's in de provincie Zuid-Holland: