Boven Oosterdiep 87, Veendam

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Boven Oosterdiep 87, Veendam

informatie alleen over veendam
HyperlokaalPostcode 9641JP
Plaatsen in deze gemeente Borgercompagnie (Veendam) Veendam Wildervank
Terug naar112 gemeente Veendam112 regio Veendam112 provincie Groningen112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Omschrijving

DIENSTWONING bij de machinefabriek, waarschijnlijk gebouwd in 1887. Het pand is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam dat deels is gepleisterd en deels uit donkere klinkers bestaat. Het samengestelde, afgeknotte schilddak is gedekt met een zwart geglazuurde platte Friese pan en heeft een kroonlijst, een goot op klossen en een gemetselde schoorsteen. De zuid- en oostgevel hebben gepleisterde gevelbanden en op de hoeken gepleisterde, getande pilasters met langwerpige diamantknoppen. Beide gevels worden geleed door H-vensters onder een strekse toog met een gepleisterde sluitsteen en houten onderdorpels die worden verbonden door een gepleisterde cordonlijst. De hoofdentree bevindt zich in de zuidgevel en bestaat uit een vernieuwde deur met glas-in-lood bovenlicht onder een strekse toog met gepleisterde sluitsteen. Rechts van de entree een H-venster. In de kap een dakkapel (niet origineel). Links van de entree een breder deel waarin drie H-vensters en een rond venster met pleisterde omlijsting; in de kap een gemetselde dakkapel met fronton en een dubbel T-venster.

De voorgevel (oost) heeft drie H-vensters, en in het midden een doorgetrokken geveldeel met plat dak en kroonlijst, waarin openslaande deuren met bovenlicht, en een balkon met vernieuwd hek.

De noordgevel heeft een H-venster en twee vensters (niet origineel). De achtergevel (west) heeft een (vernieuwde) deur met bovenlicht en rollaag, een getoogd drieruits keldervenster met diefijzers; in de kap een platte dakkapel met een dubbel T-venster.

Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR met plat dak (oorspronkelijk met kap), opgetrokken in een roodbruine baksteen. Aan de zuidzijde een H-venster met rollaag; aan de westzijde een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht en rollaag, een klein w.c.venster met rollaag; boven de deur een houten deur.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de twee omlijste rondbogen met pilasters en sluitsteen; het gestucte plafond; de paneeldeuren; de houten trap met decoratieve trappalen, houten leuning en decoratieve spijlen.


Waardering

DIENSTWONING bij machinefabriek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dienstwoning bij een fabriek uit het einde van de 19de eeuw

- vanwege de typerende eclectische detaillering

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de fabriek

- vanwege de markante ligging aan het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte van het Oosterdiep

Monumenten in de postcode 9641 JP

PostcodeAdresPlaats
9641 JPBoven Oosterdiep 85Veendam
9641 JPBoven Oosterdiep 87Veendam

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 9641JPBuurt Veendam-ZuidWijk Veendam-kern
Plaatsen in deze gemeente Borgercompagnie (Veendam) Veendam Wildervank
Terug naarMonumenten gemeente VeendamMonumenten regio VeendamMonumenten provincie GroningenMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Veendam:

Regio's in de provincie Groningen: