J. Bruggemalaan 74, Veendam

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres J. Bruggemalaan 74, Veendam

informatie alleen over veendam
HyperlokaalPostcode 9641EX
Plaatsen in deze gemeente Borgercompagnie (Veendam) Veendam Wildervank
Terug naar112 gemeente Veendam112 regio Veendam112 provincie Groningen112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Omschrijving

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde KANTOORGEBOUW (1918, Engelse landhuisstijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap met rietdekking en oranje nokvorsten; gemetselde nokschoorsteen; op het zuidelijk dakvlak drie (1 niet-origineel) halfronde dakkapellen met halfrond achtruits venster, op het westelijk dakvlak een dakkapel met tweedelig venster (roeden verdwenen); deels niet-originele goot. De gevels worden geleed door samengestelde H-vensters met zesruits bovenlichten onder rollaag deels met luiken aan weerszijden.

In het hoekrisaliet met wolfeind links van de voorgevel (zuidzijde) twee samengestelde tweedelige H-vensters met aan weerszijden een houten luik en een brievenbus, waarboven een gevelsteen waarin `'T BOUWHUIS' en een samengesteld driedelig zesruits venster. De entree bevindt zich in het geveldeel rechts van het risaliet en bestaat uit twee houten paneeldeuren onder een houten luifel rustend op consoles waarboven een driedelig bovenlicht met glas-in-lood; twee treden hoge gemetselde stoep afgedekt met hardsteen. Rechts van de entree twee samengestelde driedelige H-vensters met houten luiken aan weerszijden.

In het risalerende linker geveldeel van de westgevel een samengesteld driedelig H-venster met vierruits bovenlichten. In het rechter geveldeel een samengesteld driedelig H-venster met aan weerszijden een luik.

In het risalerende geveldeel van de achtergevel (noordzijde) een vernieuwde deur waarvoor een niet-originele opgang, met aan de linkerzijde een samengesteld tweedelig zesruits venster (oorspronkelijk drie H-vensters) en aan de rechterzijde drie staande zesruits vensters waaronder een liggend keldervenster. Op de eerste verdieping drie samengestelde tweedelige vensters waarin glas-in-lood en gebrandschilderd glas. In het rechter geveldeel twee niet-originele staande vensters.

Tegen de oostgevel is een nieuw volume aangebouwd (niet beschermd).

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de tochthal de plaquette waarop het bouwjaar, de naam van de architect en de namen van het dagelijks bestuur, het glas-in-lood en gebrandschilderde glas in de bovenlichten van de tochtdeuren (ontworpen door Bouvy Dordt) waarop het gemeentewapen, de vier glas-in-lood en gebrandschilderde vensters waarop afgebeeld de vier afdelingen van Gemeentewerken (plantsoenendienst, bouwafdeling, weg- en waterbouw, tekenafdeling).


Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een kantoorgebouw behorende bij een Dienst Gemeentewerken uit 1918 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere complexonderdelen

- vanwege de opvallende ligging aan de rand van het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Monumenten in de postcode 9641 EX

PostcodeAdresPlaats
9641 EXJ. Bruggemalaan 72Veendam
9641 EXJ. Bruggemalaan 74Veendam
9641 EXJ. Bruggemalaan 70aVeendam

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 9641EXBuurt Veendam-Oude AeWijk Veendam-kern
Plaatsen in deze gemeente Borgercompagnie (Veendam) Veendam Wildervank
Terug naarMonumenten gemeente VeendamMonumenten regio VeendamMonumenten provincie GroningenMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Veendam:

Regio's in de provincie Groningen: