Burg. de Hoopstraat 1, Veendam

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Burg. de Hoopstraat 1, Veendam

informatie alleen over veendam
HyperlokaalPostcode 9641AZ
Plaatsen in deze gemeente Borgercompagnie (Veendam) Veendam Wildervank
Terug naar112 gemeente Veendam112 regio Veendam112 provincie Groningen112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Omschrijving

De anderhalf verdiepingen tellende, deels onderkelderde CONCIERGEWONING (1911, Um-1800 stijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam dat is afgezet met zandsteen en wordt gedekt door een naar binnen gebogen samengestelde kap met leidekking; houten gootlijst op houten klossen; waterlijst van zandsteen; vijf zinken pirons; hoge gemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek met houten roedenverdeling in de bovenlichten.

In het risalerende geveldeel van de voorgevel (zuidwestzijde) twee vierruits vensters waarboven een tweedelig venster met roedenverdeling. In het linker geveldeel twee H-vensters en een klein vierruits venster. Boven deze vensters is het centrale geveldeel deels boven de gootlijst doorgetrokken en wordt bekroond met een fronton; H-venster. In het rechter geveldeel een smal H-venster. De entree is voor dit geveldeel geplaatst in een uitgebouwd portiek onder tentdak. De entree bestaat uit een houten paneeldeur met klein venster waarvoor een smeedijzeren paneel is geplaatst; hardstenen stoep. Aan de rechterzijde van het portiek een staand achtruits venster.

In het linker geveldeel van de noordwestgevel twee T-vensters. Het centrale geveldeel is boven de gootlijst doorgetrokken en wordt bekroond met een fronton; H-venster. Tegen het rechter geveldeel is een serre onder schilddak aangebouwd; aan de voorzijde centraal een houten paneeldeur met vierruits venster en tweeruits bovenlicht, aan weerszijden een achtruits venster; aan zowel de linker- als rechterzijde van de serre twee achtruits vensters; op de hoeken een halfrond pilaster op hardstenen basement.

Tegen de achtergevel (noordoostzijde) is een niet-origineel houten volume (niet beschermd) aangebouwd.

In de zuidoostgevel een T-venster met aan weerszijden een smal H-venster. Het centrale geveldeel is boven de gootlijst doorgetrokken en wordt bekroond met een fronton; H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in het toilet, de tochthal en hal de granieten vloer, de houten tochtdeur waarin glas, de houten bordestrap met leuning van hout en ijzer, in de woonkamer de houten suitedeuren, in de keuken de houten kast.


Waardering

Conciërgewoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een conciërgewoning behorende bij een HBS uit 1911 in de provincie Groningen in Um-1800 stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de HBS

Monumenten in de postcode 9641 AZ

PostcodeAdresPlaats
9641 AZBurg. de Hoopstraat 1Veendam

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 9641AZBuurt Veendam-CentrumWijk Veendam-kern
Plaatsen in deze gemeente Borgercompagnie (Veendam) Veendam Wildervank
Terug naarMonumenten gemeente VeendamMonumenten regio VeendamMonumenten provincie GroningenMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Veendam:

Regio's in de provincie Groningen: