Museumlaan 7, Utrecht

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Museumlaan 7, Utrecht

informatie alleen over utrecht
HyperlokaalPostcode 3581HK
Plaatsen in deze gemeente De Meern Haarzuilens Utrecht Vleuten
Terug naar112 gemeente Utrecht112 regio Utrecht Stad112 provincie Utrecht112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

VILLA met tuin en hek, gelegen op de kop van de Emmalaan en de hoek van de Museumlaan, gebouwd in 1894 in opdracht van de familie Itterson naar ontwerp van P.J. Houtzagers met neo-klassieke elementen.


Omschrijving

De villa op min of meer vierkante plattegrond, uitgevoerd in baksteen en met op Palladio geïnspireerde elementen. Pand met souterrain, twee bouwlagen, mezzanino en samengestelde kap en toren.

Drie traveeën brede, symmetrische voorgevel (westgevel), met als risaliet uitgevoerde, hoger opgetrokken middelste travee met tympaan en aangekapt zadeldak met breed overstek. In deze travee gesitueerde ingang op de bel-etage, met hardstenen trap, bordes met ter weerszijde een gecanneleerde zuil, die middels tussenkomst van een haaks op de gevel geplaatste architraafbalk en fries elk het balkon dragen.

Rndboogvensters op bel-etage, tweede bouwlaag vensters onder hardstenen latei, en in het fries mezzanino-vensters. Tussen de bouwlagen geglazuurde bakstenen waterlijsten, de mezzanino met imitatie natuurstenen platen aan weerszijden van de vensters.

Andere gevels in soortgelijke uitvoering met eveneens risalerend deel met tympaan en steekkap met brede houten overstek. Afwisselend houten vensters op de bel-etage en rechthoekig vormgegeven vensters op de verdieping, tevens in verschillende breedte, voorts ondermeer waterlijsten en imitatie-natuurstenen platen. Gevel aan de Prinsesselaan met toren boven de kap uitstekend met aan vier zijden rondboogvensters.

Voorts nog in vormgeving overeenkomende fraaie smeedijzeren decoraties op het dak (piron) en de toren (hek) en voor de vensters van de mezzanino. De tuin wordt omsloten door een laag tuinmuurtje met ezelsrug, waarop oorspronkelijk smeedijzeren hek.


Waardering

Villa met tuin en hek van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een villa met neo-klassieke elementen. Voorts van belang als onderdeel van het oeuvre van architect Houtzagers. Het pand vervult een beeldbepalende rol vanwege het evenwichtige ontwerp zoals de gave verhoudingen en van situationele waarde vanwege zijn markante ligging op de hoek in een met villa's bebouwde wijk.


Foto van het monument

Monumenten in de postcode 3581 HK

PostcodeAdresPlaats
3581 HKMuseumlaan 7Utrecht
3581 HKMuseumlaan 2Utrecht

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 3581HKBuurt Wilhelminapark en omgevingWijk Oost
Plaatsen in deze gemeente De Meern Haarzuilens Utrecht Vleuten
Terug naarMonumenten gemeente UtrechtMonumenten regio Utrecht StadMonumenten provincie UtrechtMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Utrecht Stad:

Regio's in de provincie Utrecht: