Drimble

Nederhof 15, Stein

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Nederhof 15, Stein

informatie alleen over stein

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Villa gebouwd in 1840 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door het Neo-Classicisme. In 1921 zijn aan weerszijden vooruitspringende trappenhuizen gebouwd. Tegen de achtergevel zijn omstreeks 1921 twee kleine aanbouwen van één laag geplaatst, deze zijn uitgesloten van bescherming.


Omschrijving

Villa met rechthoekige plattegrond. Twee bouwlagen en souterrain, onder een mansardedak met leien en pannen. Gevels wit gestuct. Symmetrische voorgevel met in middendeel een luifel op vier kolommen, waarop een balkon oorspronkelijk met smeedijzeren balustrade. Bordes onder luifel met hardstenen vloer en zes hardstenen treden. Aan weerszijden van het bordes per bouwlaag twee rechthoekige kruisvensters, boven het bordes twee rechthoekige kruisvensters en een balkondeur.

Vensterdorpels in hardsteen, vensteromlijstingen in stuc; houten gootklossen. Op het dak zeven dakkapellen met hardsteen front en rechthoekig kruisvenster, waarvan vijf authentiek, gelegen boven de vensters in de tweede bouwlaag. De achtergevel villa met souterrain, waarboven twee wit gepleisterde bouwlagen. Tegen het souterrain twee aanbouwen van één bouwlaag met plat dak, van waaruit een schoorsteen is gebouwd tegen de gevel van de villa, tussen twee vensters. In de gevel rechthoekige kruisvensters, de middelste drie op de eerste verdieping zijn drie rondboog kruisvensters. Alle vensters hebben houten kozijnen en gestucte lijst. Op het dak zeven dakkapellen met hardsteen front. De linker zijgevel van de villa is nu verbonden met het poortgebouw door de aanbouw van een trappenhuis. Aan de rechter zijgevel is het trappenhuis gelegen dat de villa verbindt met de kloostervleugel met kapel uit 1921 en de kloostervleugel uit 1930. De structuur van het interieur van de villa is gewijzigd.


Waardering

De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl, het toegepaste bouwmateriaal en de ornamentering. De villa bezit ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van bijzondere betekenis is voor het aanzien van dit deel van de gemeente Stein.

De villa is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.
Foto van het monument

Monumenten in de postcode 6171 HA

PostcodeAdresPlaats
6171 HANederhof 7Stein
6171 HANederhof 1Stein
6171 HANederhof 15Stein

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6171HABuurt Oud-SteinWijk Stein
Plaatsen in deze gemeente Stein Urmond
Terug naarMonumenten gemeente SteinMonumenten regio SittardMonumenten provincie LimburgMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Sittard:

Regio's in de provincie Limburg: