Drimble

Lange Zandweg bij 8, Poortvliet

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Lange Zandweg bij 8, Poortvliet

informatie alleen over poortvliet

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Dijkcoupure in de Polderdijk, een binnendijk tussen de Poortvliet en Malland polder en de Klaas van Steeland polder; aangebracht ingevolge de dijkverhogingen na de overstroming van de Nieuw Strijenpolder in 1894. De coupure werd in 1972 met circa 1,5 meter verbreed, door een van de wanden te verzetten.

Iets ten noordoosten in de Zuiddijk, tussen de Nieuw Strijenpolder en de Poortvliet en Malland polder, bevindt zich een duiker ter suering van het gebied ten zuiden van Poortvliet. Deze is voorzien van een gedenksteen met het jaartal 1844.

Omschrijving

De coupure bestaat uit bakstenen keermuren met natuurstenen sponningen ten behoeve van de schotbalken. De duiker bezit aan de zijde van de Poortvliet en Malland polder een gemetselde gewelf-beeindiging met vleugel-keermuren voorzien van vlechtingen. De deuren zijn zogenaamde puntdeuren, die automatisch sluiten. De gedenksteen bevindt zich aan de zijde van de Nieuw-Strijenpolder.

Waardering

Als complex van karakteristieke polderelementen van belang voor de geschiedenis van de behandeling van het binnenwater en de strijd tegen het buitenwater en als zodanig van cultuurhistorische waarde.

Monumenten in de postcode 4693 PD

PostcodeAdresPlaats
4693 PDLange Zandweg bij 8Poortvliet

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 4693PDBuurt Verspreide huizen Poortvliet
Plaatsen in deze gemeente Oud-Vossemeer Poortvliet Scherpenisse Sint Annaland Sint Maartensdijk Sint Philipsland Stavenisse Tholen
Terug naarMonumenten gemeente TholenMonumenten regio TholenMonumenten provincie ZeelandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Tholen:

Regio's in de provincie Zeeland: