Drimble

Eikenboomgaardplein 27, Oss

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Eikenboomgaardplein 27, Oss

informatie alleen over oss

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Bij de aanleg van het kerkhof in 1872 werd aan het eind van het centraal gelegen pad de CALVARIEBERG met beeldengroep in neo-gotische vormen opgericht. Aan de voet van de berg bevinden zich voornamelijk priestergraven; de oudste aan de westelijke zijde die in de as van het pad ligt. Berg en beelden zijn zeer gaaf overgeleverd.


Omschrijving

De geheel begroeide calvarieberg is ongeveer drie meter hoog. Op de top van de berg bevindt zich de beeldengroep die de op een hoog en rank kruis gekruisigde Christus geflankeerd door aan zijn rechterzijde Maria en aan zijn linkerzijde de apostel Johannes. Beide laatste figuren worden met de handen gevouwen afgebeeld. De geheel vrijstaande beeldengroep bezit nog de originele polychromie. De beelden zijn vervaardigd in neo-gotische stijl en vertonen de zo karakteristieke gotische S-vorm.


Waardering

De calvarieberg met beeldengroep is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van culturele en geestelijke ontwikkelingen. De calvarieberg met beeldengroep is van kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten. De calvarieberg met beeldengroep vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5340 AA

PostcodeAdresPlaats
5340 AARulstraatOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAzz van de kerkOss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5340AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Berghem Demen Deursen-Dennenburg Dieden Geffen Haren (NB) Herpen Huisseling Keent Lith Lithoijen Macharen Maren-Kessel Megen Neerlangel Neerloon Oijen Oss Overlangel Ravenstein Teeffelen
Terug naarMonumenten gemeente OssMonumenten regio OssMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Oss:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: