Drimble

Eikenboomgaardplein 27, Oss

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Eikenboomgaardplein 27, Oss

informatie alleen over oss

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Uit 1903 daterend GRAFMONUMENT van J.A. (Jan) Jurgens, 1835-1913 en zijn vrouw J. (Sientje) Jansen, 1850-1903. Jan was de oudste zoon van AntoonJurgens en medefirmant van de Antoon Jurgens Margarine Fabrieken. Het rijk met bronzen platen geornamenteerde grafmonument is opgetrokken in Art-Nouveau-vormen. De architect was J. Dony; de bronzen platen zijn van F.W. Braat uit Delft.


Omschrijving

Het te beschermen grafmonument bevindt zich aan het eind van het centrale pad aan de rechterzijde. Het graf heeft een rechthoekige grondslag met een hardstenen voet waarop de twee grafplaten met gebeitelde grafschriften zijn geplaatst. Het sokkelgedeelte is omgeven door een smeedijzeren hekwerk met Art-nouveau stijlmotieven. Circa 2,5 meter hoge stèle die bekroond wordt door een fronton met kruis en florale stijlmotieven. Fries met acanthus-bladwerk. Centraal geplaatst is een grote bronzen plaat met daarop in relif aangebracht de beeltenis van de PES (hoop). Deze is afgebeeld als een met stralen en bloemen omgeven staande engelfiguur met gevouwen handen. De plaat is aan het monument bevestigd met bronzen schroeven. De signatuur is linksonder geplaatst: F.W.Braat. Delft. In de sokkelzone van de stèle bevindt zich verder een bronzen ornament voorstellende krans met gekruiste palmtakken. De in strak geometrische vormen opgetrokken zijaanbouw is linksonder gesigneerd: J. Dony arch. Aan weerszijden van de stèle is in de sokkelzone een bronzen plaquette geplaatst. Links een staande mannelijke priesterheilige met crucifix in de linkerhand. De heilige is gekleed in priestergewaden. Rechts een staande en gekroonde vrouwelijke heilige die met haar linkerarm rozen in haar jurk bijeen houdt. Beide plaquettes zijn rechtsonder gesigneerd: JES.


Waardering

Het grafmonument van Jan Jurgens en Sientje Jansen is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het grafmonument van Jan Jurgens en Sientje Jansen is van architectuurhistorisch/kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het graf van Jan Jurgens en Jansen vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5340 AA

PostcodeAdresPlaats
5340 AARulstraatOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAzz van de kerkOss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5340AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Berghem Demen Deursen-Dennenburg Dieden Geffen Haren (NB) Herpen Huisseling Keent Lith Lithoijen Macharen Maren-Kessel Megen Neerlangel Neerloon Oijen Oss Overlangel Ravenstein Teeffelen
Terug naarMonumenten gemeente OssMonumenten regio OssMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Oss:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: