Drimble

Eikenboomgaardplein 27, Oss

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Eikenboomgaardplein 27, Oss

informatie alleen over oss

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Uit 1880 daterend GRAFMONUMENT in neo-classicistische stijl van A. (Antoon) Jurgens, 1805-1880, stichter van de V.O.F. Antoon Jurgens Margarine Fabrieken en van zijn vrouw J. (Johanna) Lemmens 1807-1879. Zij zijn de ouders van Henri en Jan Jurgens wiens graven onder de nummers III en V beschermd worden. Antoon Jurgens wordt ook wel beschouwd als de grondlegger van Organon.


Omschrijving

Het grafmonument bevindt zich op het onder I beschermde kavel en heeft een vierkante grondslag met hardstenen plaat waarop centraal de rechthoekige tombe en stèle bekroond met kruis geplaatst zijn. Tombe met gebogen afdekplaat. Stèle met fronton en gebroken fronton. Grafschrift op uitgehouwen cartouche. Het graf wordt omgeven door hardstenen paaltjes die met in relif aangebrachte kruisen geornamenteerd zijn en onderling door een smeedijzeren schakelketting met elkaar verbonden zijn.


Waardering

Het grafmonument van Antoon Jurgens en Johanna Lemmens is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het grafmonument van Antoon Jurgens en Johanna Lemmens is van architectuurhistorisch/kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het graf van Antoon Jurgens en Johanna Lemmens vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5340 AA

PostcodeAdresPlaats
5340 AARulstraatOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAzz van de kerkOss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5340AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Berghem Demen Deursen-Dennenburg Dieden Geffen Haren (NB) Herpen Huisseling Keent Lith Lithoijen Macharen Maren-Kessel Megen Neerlangel Neerloon Oijen Oss Overlangel Ravenstein Teeffelen
Terug naarMonumenten gemeente OssMonumenten regio OssMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Oss:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: