Drimble

Eikenboomgaardplein 27, Oss

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Eikenboomgaardplein 27, Oss

informatie alleen over oss

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Uit 1887 daterend GRAFMONUMENT in eclectische stijl van J.W. (Joannes) Jurgens, 1807-1887 en zijn vrouw M.B. (Maria) Feijen, 1822-1889. Het grafmonument is uitgevoerd door kunstatelier Sint Antonius te Wijchen (architect P. Stornebrink). Joannes Jurgens was firmant en samen met zijn broer Antoon de oprichter van de Firma gebroeders Jurgens.


Omschrijving

Het circa 2,5 meter hoge grafmonument heeft een vierkante grondslag en bevindt zich op het onder I beschermde kavel. De tombe staat op een verhoging met natuurstenen plavuizen en wordt omgeven door hardstenen paaltjes die met een smeedijzeren schakelketting verbonden zijn. Tombe met hardstenen sokkel, met krulwerk in reliëf versierde opbouw en gebogen afdekplaat met kruis. Op de hoeken van de opbouw bevinden zich vier sterk verweerde leeuwen van kalksteen. Achter de tombe bevindt zich een wand van natuursteen waarvan alleen het middengedeelte uit twee bouwlagen bestaat. Middengedeelte met tekstplaquettes waarop bijzonderheden van de overledenen; boven van Joannes, onder van Maria. Het bovengedeelte wordt bekroond met een opengewerkt fronton van kruis en tekstbanderol. Fries met florale motieven. Voluten uitgevoerd als bladwerk. Aan de linkerzijde van de tombe is op een sokkel tegen de wand een staand Mariabeeld geplaatst. De Johannes die zich oorspronkelijk aan de rechterzijde bevond is verdwenen. Risalerende hoekpenanten met kruisen en kransen. Op de hoeken zijn obelisken geplaatst, geornamenteerd met; links een mercuriusstaf verbeeldende de handel en rechts een bijenkorf verbeeldende de nijverheid.


Waardering

Het grafmonument van Joannes Jurgens en Maria Feijen is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het grafmonument van Joannes Jurgens en Maria Feijen is van architectuurhistorisch/kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het graf van Joannes Jurgens en Maria Feijen vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde.


Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5340 AA

PostcodeAdresPlaats
5340 AARulstraatOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAKerkhofOss
5340 AAzz van de kerkOss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss
5340 AAEikenboomgaardplein 27Oss

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5340AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Berghem Demen Deursen-Dennenburg Dieden Geffen Haren (NB) Herpen Huisseling Keent Lith Lithoijen Macharen Maren-Kessel Megen Neerlangel Neerloon Oijen Oss Overlangel Ravenstein Teeffelen
Terug naarMonumenten gemeente OssMonumenten regio OssMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Oss:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: