Parkweg bij 99, Nijmegen

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Parkweg bij 99, Nijmegen

informatie alleen over nijmegen

Reden van het zijn van een rijksmonument

Omschrijving

STANDBEELD van een in zandsteen gehouwen leeuw op een hardstenen sokkel. Het beeld is in 1886 of kort daarvoor gemaakt door beeldhouwer Henri Leeuw sr. (1819-1909) in samenwerking met zijn zoon Henri Leeuw jr. (1861-1918) naar een ontwerp van Eeuwes. Het beeld werd aangeboden door de "Vereeniging ter verfraaiing van Nijmegen" en in 1886 geplaatst in het Kronenburgerpark.

De meer dan levensgrote leeuw heeft een woeste uitdrukking met opengesperde muil. Hij heeft zijn kop iets naar links gewend. Het dier zit op zijn achterpoten. De voorpoten rusten op een wapenschild van de stad Nijmegen. De geprofileerde sokkel heeft een rechthoekig grondplan. De korte voorzijde van de sokkel is voorzien van de inscriptie: "AANGEBODEN / DOOR / DE VEREENIGING / TOT / VERFRAAIING VAN NIJMEGEN / 1886".

Waardering

STANDBEELD uit 1886.

- Van tuin- en kunsthistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een standbeeld uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gemaakt voor plaatsing in een openbare wandelplaats. Het standbeeld vormt een essentieel onderdeel van het in Engelse landschapsstijl aangelegde Kronenburgerpark. Het beeld staat voor de trots van de stad Nijmegen. Het object is van belang voor het oeuvre van de beeldhouwers Henri Leeuw sr. en jr. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling, in casu het ontstaan van een visie op de stad die schoon, gezond en mooi dient te zijn; het in de stedelijke structuur opnemen van parken met beelden als verfraaiing en stedelijke voorziening.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 6511 BE

PostcodeAdresPlaats
6511 BEParkweg 11Nijmegen
6511 BEParkweg 5, 65Nijmegen
6511 BEParkweg bij 99Nijmegen
6511 BEParkweg bij 99Nijmegen

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6511BEBuurt StadscentrumWijk Nijmegen-Centrum
Plaatsen in deze gemeente Lent Nijmegen
Terug naarMonumenten gemeente NijmegenMonumenten regio NijmegenMonumenten provincie GelderlandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Nijmegen:

Regio's in de provincie Gelderland: