Griftdijk Zuid 2, Lent

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Griftdijk Zuid 2, Lent

informatie alleen over nijmegen

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Groot bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. Deze vrijstaande trafo is omstreeks 1925 gebouwd in opdracht van Provinciale Electriciteitswerken. Het tegeltableau met de naamsvermelding van de opdrachtgever is vervaardigd door plateelbakkerij `De Distel' te Amsterdam. Deze dubbele trafo betreft de grootste variant op het in Gelderland gehanteerde type, waarvan de bovenbouw is bekleed met rode tegels. Kenmerkend voor deze trafo is de zakelijk expressionistische bouwtrant met spaarzame accenten in het metselwerk en een gevarieerd kleur- en materiaalgebruik.

Het object bevindt zich in de kern van Lent en staat temidden van een klein plantsoen op de hoek van de Griftdijk Zuid en de Hooge Bongerd. Direct ten oosten van het gebouw ligt de snelweg Arnhem - Nijmegen.

Omschrijving

Bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels zijn in halfsteens verband opgetrokken waarbij gebruik is gemaakt van twee kleuren baksteen. De gevels zijn sterk horizontaal geleed. Het trasraam is in rode baksteen gemetseld en wordt afgesloten door een rollaag. Boven het trasraam is gele baksteen toegepast in halfsteens verband. De gevels worden afgesloten door een hoog betegeld fries: vijf lagen van rode vierkante tegels met tussen de lagen een uitspringende strip. In het tegelfries zijn enkele horizontale stroken met glazen bouwstenen opgenomen, alsmede een tweedelig kozijn met enkelruits raampjes, een reeks kleine ventilatieroosters onder de dakrand en een tegeltableau. Het tegeltableau in het midden van de lange voorgevel aan de oostzijde is vervaardigd door plateelbakkerij 'De Distel' uit Amsterdam (gesigneerd). Op het tableau staat in de kleuren geel, zwart en blauw de naam van de opdrachtgever "PROVINCIALE ELECTRICITEITSWERKEN" met aan weerszijden het wapenschild van de provincie Gelderland. In dezelfde gevel bevinden zich onder het fries drie deuren. Het flauw hellende schilddak met overstek watert af zonder goten.

Waardering

TRANSFORMATORHUIS uit ca. 1925.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en nagenoeg gaaf voorbeeld van een dubbele trafo uit ca. 1925 in een zakelijk expressionistische bouwtrant met een sterk horizontale geleding, bescheiden metselwerkaccenten en toepassing van meerdere kleuren en materialen. Het object heeft hoogwaardige esthetische kwaliteiten vanwege de zorgvuldige detaillering in kleur- en materiaalgebruik. Deze trafo getuigt van de grote zorg die gedurende het interbellum besteed werd aan de architectuur van deze gebouwen, in het bijzonder aan de in het oog vallende trafo's die in de bebouwde kom verrezen.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, in casu de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening in Gelderland.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gesitueerd onderdeel van de historisch gegroeide dorpskern Lent, waarin de trafo een beeldbepalende rol speelt in een plantsoen bij een kruising van belangrijke wegen.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 6500 AA

PostcodeAdresPlaats
6500 AAN.v.t. -Nijmegen
6500 AAN.v.t. -Nijmegen
6500 AAN.v.t. -Nijmegen
6500 AAGriftdijk Zuid 2Nijmegen
6500 AAParkweg 9Nijmegen
6500 AAVoerweg 1Nijmegen
6500 AAVoerweg 1Nijmegen
6500 AAHunnerpark 6Nijmegen
6500 AAHunnerpark 2Nijmegen
6500 AAOttengas 2Nijmegen
6500 AAN.v.t. -Nijmegen
6500 AAN.v.t. -Nijmegen
6500 AAN.v.t. -Nijmegen
6500 AAIndustrieweg 100Nijmegen
6500 AAOostkanaaldijk 382Nijmegen
6500 AAHunnerpark 4Nijmegen
6500 AAHunnerpark 5Nijmegen
6500 AALange Hezelstraat 141Nijmegen
6500 AASpoorbrugkade 3, 3ANijmegen
6500 AAN.v.t. -Nijmegen
6500 AAN.v.t. -Nijmegen

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6500AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Lent Nijmegen
Terug naarMonumenten gemeente NijmegenMonumenten regio NijmegenMonumenten provincie GelderlandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Nijmegen:

Regio's in de provincie Gelderland: