Hoge WOZ-waarde? Verlaag gratis je WOZ-waarde! Klik hier.

Nieuwe Rijn 11, Leiden

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Nieuwe Rijn 11, Leiden

informatie alleen over leiden
HyperlokaalPostcode 2312JC
Plaatsen in deze gemeente Leiden
Terug naar112 gemeente Leiden112 regio Leiden112 provincie Zuid-Holland112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Voormalig BANKGEBOUW van de Rijnlandsche Bankvereeniging, naderhand in gebruik als winkelwoonhuis bij Papierhandel Paddenburg verpakkingsmaterialen, omstreeks 1890 ontworpen door Willem Cornelis Mulder (1850-1920) in de bouwstijl van de Neo-Hollandse Renaissance.

Het pand staat in het beschermd stadsgezicht. De voorgevel maakt deel uit van de noordoostelijke gevelwand aan de Nieuwe Rijn. Op de begane grond zijn nog een aantal elementen van een vooroorlogs interieur bewaard gebleven.


Omschrijving

Het voormalige Rijnlandsche bankgebouw is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen onder een zadeldak met grijze bouletpannen. De voorgevel telt vier vensterassen met rechtgesloten vensters onder tweedelige bovenlichten als van een kruisvenster, waarin glas-in-lood. Tussen de vensters en aan de uiteinden van de gevels dubbele gemetselde pilasters met natuurstenen basementen, speklagen met diamantkoppen en kapitelen. Op de begane grond een hardstenen plint onder de vensters met gebosseerde blokken onder de pilasters. Horizontale hardstenen balkjes voor de ramen ter hoogte van de bovenlichten van de vensters. Een fries tussen de begane grond en verdieping, met twee knoppen boven de pilasters. (Tussen de knoppen de vergulde opschriften: 'Papierhandel', 'Paddenburg', 'verpakkingen en 'materialen'.) Korfbogen met natuurstenen aanzet- en sluitstenen met diamantkoppen boven de vensters op de verdieping en in de topgevel. Visgraat metselwerk in de boogtrommels.

De gevel wordt beëindigd door een hardstenen attiek met balusters, gesloten vlakken met diamantkoppen en postamenten met bollen op de uiteinden. Boven de twee middelste vensterassen een halsgevel met een klein venster, geflankeerd door hardstenen klauwstukken. De trapgevel-bekroning met klauwstukken eindigt in een overhoeks geplaatste pyloon met een hardstenen bekroning.

De houten ingangsdeur met een grote ruit bevindt zich in de tweede vensteras van links. Op de begane grond zijn onder meer delen van een tegellambrisering, inbouwkasten en een balkenplafond bewaard gebleven. Links en rechts voor de gevel aan beide uiteinden twee hardstenen stoeppalen met bolvormige bekroning.


Waardering

Het voormalige bankgebouwtje uit omstreeks 1890 is van algemeen belang vanwege de architectuur-en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard en voor de bouwtijd kenmerkend voorbeeld van een in neo-Hollandse Renaissance-stijl uitgevoerd woon/werkgebouw en als beeldbepalend onderdeel van de noordoostelijke bebouwing langs de Nieuwe Rijn.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 2312 JC

PostcodeAdresPlaats
2312 JCTussen Burgsteeg en KoornbrugsteegLeiden
2312 JCBurgsteeg 2,Leiden
2312 JCNieuwe Rijn 11Leiden
2312 JCNieuwe Rijn 12Leiden
2312 JCNieuwe Rijn 13Leiden
2312 JCNieuwe Rijn 14Leiden
2312 JCNieuwe Rijn 16A-GLeiden
2312 JCNieuwe Rijn 17Leiden
2312 JCNieuwe Rijn 18Leiden

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 2312JCBuurt Pancras-WestWijk Binnenstad-Noord
Plaatsen in deze gemeente Leiden
Terug naarMonumenten gemeente LeidenMonumenten regio LeidenMonumenten provincie Zuid-HollandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Leiden:

Regio's in de provincie Zuid-Holland: