Heyendallaan bij 82, Kerkrade

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Heyendallaan bij 82, Kerkrade

informatie alleen over kerkrade
HyperlokaalPostcode 6464EP
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naar112 gemeente Kerkrade112 regio Parkstad112 provincie Limburg112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Vijvers met bosaanplant, bronnenbos genaamd Frawensieff en oude toegangsweg nabij het gebouwencomplex Rolduc genaamd Chemin de d'Abbaye.


Omschrijving

Viertal aangelegde vijvers op verschillend niveau waardoor overloop plaatsvindt. Rond de deels boogvormige vijvers een wandelpad. Bosaanplant op de taluds. In dit zogenoemde bosquet bevinden zich de bronnen die de vijvers van water voorzien.

Vanuit een pomphuis bij de hoogste vijver werd water opgepompt naar de watertoren van het gebouwencomplex. Van hieruit werd het gehele abdijcomplex van water voorzien.

Het Frauwensieff betreft een hellend waterrijk bronnengebied, noordelijk van het gebouwencomplex Rolduc. Het deels beboste gebied, waarin zich de bronnen bevinden, is een restant van de in de 12de eeuw beginnende ontginning t.b.v. landbouwgronden. De bronnen van de Frawensieff hebben hetzelfde voedingsgebied als de bronnen die in Rolduc het water leveren voor de vijvers in het zogenoemde bosquet.

De Chemin de d'Abbaye is een noord-zuid gerichte eeuwenoude voormalige hoofdtoegangsweg naar Rolduc. Het noordelijk deel is reeds bekend uit het midden van de 16de eeuw en het zuidelijk deel is tesamen met de Nieuwstraat en de Steenwegen, tussen 1784 en 1786 aangelegd. Beide delen zijn bestraat met kasseien voorzien van een opsluitband. Het noordelijk wegdeel is deels opengebroken en deels zwaar beschadigd. Het zuidelijk deel verkeert nog in een gave toestand. Dit historisch tracee van de Heyendahllaan loopt vanaf de Nieuwstraat, via de vijfsprong westelijk gelegen van Rolduc, tot aan de Van Gilsstraat, ter hoogte van de Ailbertuslaan.


Waardering

Het geheel van vijvers, bronnenbos en oude toegangsweg bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling. Ensemblewaarde ontleent het geheel aan zijn betekenis als essentieel onderdeel van het complex Rolduc dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het geheel is van algemeen belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Het geheel bezit eveneens typologische en functionele zeldzaamheid.


Monumenten in de postcode 6464 EP

PostcodeAdresPlaats
6464 EPHeyendallaan 80Kerkrade
6464 EPHeyendallaan 82Kerkrade
6464 EPHeyendallaan bij 82Kerkrade
6464 EPHeyendallaan bij 82Kerkrade
6464 EPHeyendallaan 82Kerkrade

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6464EPBuurt RolduckerveldWijk Kerkrade-Oost
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naarMonumenten gemeente KerkradeMonumenten regio ParkstadMonumenten provincie LimburgMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Parkstad:

Regio's in de provincie Limburg: