Oranjestraat 7, Kerkrade

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Oranjestraat 7, Kerkrade

informatie alleen over kerkrade
HyperlokaalPostcode 6461BA
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naar112 gemeente Kerkrade112 regio Parkstad112 provincie Limburg112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect C.J. Duykers. De bouwstijl is beïnvloed door het Eclecticisme. Pand huisnummer 5 verkeert door een aanbouw aan de linkerzijgevel en veranderingen aan de achtergevel in een minder gave staat.

De aan- en bijbouwen van beide panden zijn uitgesloten van bescherming.


Omschrijving

Vrijstaand dubbel herenhuis. Rechthoekig grondplan in lengterichting. Voorgevel niet symmetrisch ingedeeld. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met Tuiles du Nord.

Rechthoekige houten vensters deels met bovenlichten met roedeverdeling. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Metselwerk in halfsteens verband.

Pand met huisnummer 5 telt twee venstertraveeën. Voorgevel en linkerzijgevel met lisenen met kapiteelbekroning. Vensters in de eerste bouwlaag van de voorgevel met geglazuurde dorpelstenen van omstreeks 1990. Vensters tweede bouwlaag voorgevel met hardstenen dorpelstenen. In linkerzijgevel een deur van omstreeks 1990. Vensters linkerzijgevel met hardstenen dorpelstenen. Aan de linkerzijgevel een aanbouw in een bouwlaag van een garage. Deze garage is uitgesloten van bescherming.

Aan de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag van omstreeks 1990, deze is eveneens uitgesloten van bescherming. Venster en deur in de eerste bouwlaag van de achtergevel van omstreeks 1990.

Pand huisnummer 7 telt eveneens twee venstertraveeën. In het linkerdeel voorgevel in de eerste bouwlaag een driezijdige erker met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met bakstenen balustrade. De erker met balkon betreft een toevoeging uit 1939. Erkervensters met bovenlichten met roedeverdeling. Overige venster met kruiskozijnen met roedeverdeling. Voor- en zijgevel met lisenen met kapiteelbekroning. Hardstenen dorpelstenen. Vensters met strek. Dakkapel met zadeldakje.

Rechter zijgevel telt drie venstertraveeën. In middendeel voorgevel in de eerste bouwlaag een houten deur onder een houten luifel met smeedijzeren ophanging. Aan bovenzijde luifel een glas-in-lood raam. Hierboven een stucwerk ornament in de vorm van een bloemenmandje. Aan weerszijden van deur een klein glas-in-lood venster.

Geveldeel met entree uitlopend in een topgevel met hierin een halfrond houten venster.

Aan de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak. Deze aanbouw is uitgesloten van bescherming. Bijbouw van een garage van omstreeks 1980.

Van het INTERIEUR van het pand huisnummer 7 is het volgende van belang. Hal met vloer met marmeren tegels; authentieke trappartij uitgevoerd in eikenhout; authentieke houten deuromlijstingen; in een der kamers authentieke houten schuifdeuren. Overig interieur deels vernieuwd.


Waardering

Het dubbele woonhuis beschikt over een opmerkelijk representatief karakter hetgeen tot uitdrukking komt in twee van elkaar afwijkende gevelbehandelingen: aan de straatzijde een kolossale orde, de rechter zijgevel is bekroond met een fronton; deze gevelbehandeling vertegenwoordigt historisch-stilistisch belang en is uitzonderlijk van karakter. Het dubbele woonhuis vertegenwoordt algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde voorwaarden.Monumenten in de postcode 6461 BA

PostcodeAdresPlaats
6461 BAOranjestraat 7Kerkrade

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6461BABuurt Kerkrade-CentrumWijk Kerkrade-Oost
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naarMonumenten gemeente KerkradeMonumenten regio ParkstadMonumenten provincie LimburgMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Parkstad:

Regio's in de provincie Limburg: