Hamweg, Kerkrade

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Hamweg, Kerkrade

informatie alleen over kerkrade
HyperlokaalPostcode 6460AA
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naar112 gemeente Kerkrade112 regio Parkstad112 provincie Limburg112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNEL onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel werd gebouwd in de stijl van het Functionalisme.

Enkel in dit deel van Nederland stelde het landschap bijzondere eisen aan de situering van de spoorlijntrajecten. Het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld wordt gekenmerkt door allerlei bijzondere kunstwerken vanwege de hoogteverschillen die moesten worden overwonnen. Deze tunnel in Kerkrade diende om het overige verkeer onder de spoordijk door te leiden.


Omschrijving

De tunnel heeft een rondboogvormige doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton.


Waardering

De tunnel bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontleent de tunnel aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezit de tunnel als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het object en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur.
Monumenten in de postcode 6460 AA

PostcodeAdresPlaats
6460 AAN.v.t. -Kerkrade
6460 AAPortbeemden ongdKerkrade
6460 AAKerkradersteenwegKerkrade
6460 AAHamwegKerkrade

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6460AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naarMonumenten gemeente KerkradeMonumenten regio ParkstadMonumenten provincie LimburgMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Parkstad:

Regio's in de provincie Limburg: