Kerkradersteenweg, Kerkrade

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kerkradersteenweg, Kerkrade

informatie alleen over kerkrade
HyperlokaalPostcode 6460AA
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naar112 gemeente Kerkrade112 regio Parkstad112 provincie Limburg112 Nederland

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNELS onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn gebouwd in de stijl van het Functionalisme. De westelijke tunnelbuis was bestemd voor het wegverkeer en de oostelijke tunnelbuis voor de tramlijn Kerkrade-Heerlen en is nu in gebruik als fietstunnel.


Omschrijving

De twee tunnels hebben een parabolische doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton.


Waardering

De twee tunnels bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontlenen de tunnels aan het bijzonder belang van de objecten voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezitten de tunnels als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnels zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de objecten en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur.
Monumenten in de postcode 6460 AA

PostcodeAdresPlaats
6460 AAN.v.t. -Kerkrade
6460 AAPortbeemden ongdKerkrade
6460 AAKerkradersteenwegKerkrade
6460 AAHamwegKerkrade

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 6460AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Eygelshoven Kerkrade
Terug naarMonumenten gemeente KerkradeMonumenten regio ParkstadMonumenten provincie LimburgMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Parkstad:

Regio's in de provincie Limburg: