Drimble

St Elisabethstraat 4, Grave

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres St Elisabethstraat 4, Grave

informatie alleen over grave

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Westelijk van de S3a-kazemat staat, direct aan de oever van de Raam, op de voormalige zeventiende-eeuwse vestingwerken, een tweetal betonnen KAZEMATTEN van het B 270a-type, ook wel flankerende betonkazemat genaamd. Het meest oostelijk gelegen exemplaar ligt strategisch op een klein schiereiland op de splitsing in de Raam; het westelijke exemplaar ligt ten westen van de brug in de Elftweg. Vanuit de kazematten kon in zuidzuidoostelijke richting over de geïnundeerde Raam flankerend vuur worden afgegeven. De kazematten dateren uit 1939-1940.


Omschrijving

In de sectoren van de Peel-Raamstelling waar men de meeste vijandelijke activiteit verwachtte bouwde men zware gewapendbetonnen kazematten van het B-type. Afhankelijk van de plaatselijke behoefte konden deze met een zware mitrailleur uitgevoerde bunkers het schootsveld vóór dan wel achter de linie bestrijken. In dit geval zijn beide exemplaren op het voorterrein gericht. De kazematten hebben een rechthoekige plattegrond en een zwaardere frontdekking (120 centimeter) dan het S-type. Omdat de kazemat flankerend vuur geeft kon het schiet- gat aan de frontzijde worden afgeschermd door een zware betonnen 'neus'. In de keelzijde bevindt zich een kleine toegangsdeur. Van het oostelijke exemplaar zijn, in tegenstelling tot het westelijke, schietgaten en deur geheel dichtgemetseld. Op het oostelijke exemplaar resteren sporen van de oorspronkelijke camouflagebeschildering.


Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de technische ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5361 HK

PostcodeAdresPlaats
5361 HKSt Elisabethstraat 2Grave
5361 HKSt Elisabethstraat 4Grave
5361 HKSt Elisabethstraat 10Grave

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5361HKBuurt Binnenstad-GraveWijk Grave
Plaatsen in deze gemeente Escharen Gassel Grave Velp (NB)
Terug naarMonumenten gemeente GraveMonumenten regio Noordoost BrabantMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Noordoost Brabant:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: