Drimble

St Elisabethstraat 2, Grave

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres St Elisabethstraat 2, Grave

informatie alleen over grave

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van het terrein staat direct aan de oever van een doodlopende arm van de Raam (een voormalige gracht van de zeventiende-eeuwse vestingwerken) een betonnen KAZEMAT van het S3a-type, ook wel Stekelvarken genaamd. Vanuit de kazemat kon in zuidoostelijke richting over de geïnundeerde Raam vuur worden afgegeven. De kazemat dateert uit omstreeks 1939.


Omschrijving

De kleine, gewapend betonnen mitrailleurkazemat heeft een driezijdig afgeschuinde frontzijde, waarin een drietal schietgaten is aangebracht. De kazemat had een lichte frontdekking van tachtig centimeter dikte, en een relatief breed schootsveld doordat met een lichte mitrailleur door het middelste schietgat, dan wel die opzij, frontaal en flankerend vuur kon worden afgegeven. Door de grote schietgaten was de kazemat echter kwetsbaar voor de vijandelijke artillerie. In de keelzijde is een lage toegangsdeur aangebracht. Zowel deur als schietgaten zijn dichtgemetseld.


Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historischruimtelijke relatie met wateren en bodemgesteldheid.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5361 HK

PostcodeAdresPlaats
5361 HKSt Elisabethstraat 2Grave
5361 HKSt Elisabethstraat 4Grave
5361 HKSt Elisabethstraat 10Grave

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5361HKBuurt Binnenstad-GraveWijk Grave
Plaatsen in deze gemeente Escharen Gassel Grave Velp (NB)
Terug naarMonumenten gemeente GraveMonumenten regio Noordoost BrabantMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Noordoost Brabant:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: