Drimble

Kerkstraat tegenover 4, Gemert

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kerkstraat tegenover 4, Gemert

informatie alleen over gemert

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst.

Omschrijving

De heuvel heeft de halfronde vorm en is gedeeltelijk opgetrokken uit baksteen en met gras begroeid. De voet is bekleed met cement waarin een grillig blokpatroon is aangebracht. De heuvel heeft diverse nissen. Rondom deze nissen zet het cement zich voort in een blokpatroon. Aanzet- en sluitstenen van de bogen zijn van een diamantkop voorzien. Aan de voorzijde bevindt zich een diepe nis onder hoefijzerboog waarin een beeldengroep van de Roermondse beeldhouwer J.A. Oor en Zonen is geplaatst. De groep bevat een Piet en twee knielende mansfiguren met doeken. Aan weerszijden van de grote nis zijn kleine rondboognissen zichtbaar, aan de achterzijde een diepere hoge nis. Bovenop de heuvel zijn de gekruisigde Christus en twee staande figuren, Maria en Johannes, weergegeven. De beelden zijn uitgevoerd in lichte natuursteen. Rondom de Calvarieberg loopt de klinkerbestrating door, van de grafvelden gescheiden door een hulsthaag.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving. De Calvarieberg heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het kerkhof.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5421 KX

PostcodeAdresPlaats
5421 KXKerkstraat 24Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat 8Gemert
5421 KXKerkstraat 12Gemert
5421 KXKerkstraat 3Gemert
5421 KXKerkstraat 60Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5421KXBuurt Gemert-CentrumWijk Gemert
Plaatsen in deze gemeente Bakel De Mortel De Rips Elsendorp Gemert Handel Milheeze
Terug naarMonumenten gemeente Gemert-BakelMonumenten regio HelmondMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Helmond:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: