Drimble

Kerkstraat 60, Gemert

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kerkstraat 60, Gemert

informatie alleen over gemert

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

POSTKANTOOR met DIREKTEURSWONING, nu met horecabestemming. Gebouwd in 1893-1894 door een rijksbouwmeester met elementen van chaletstijl. Het pand is in 1908 verbouwd waarbij de zijgevel is verlengd, de ingangspartij met topgevel in de zijgevel werd verwijderd en vervangen door een raam.

Het pand ligt aan de Kerkstraat, doorgaande weg in kom Gemert, op de hoek met de Ruyschenbergstraat (voormalige Schoolstraat).

Omschrijving

Tweelaags pand (oorspronkelijke direkteurswoning), op een rechthoekige plattegrond met een éénlaags aanbouw (oorspronkelijk postkantoor) op langgerekte rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met kruispannen, aan de Ruyschenbergstraat. De hoofdmassa heeft een schilddak met overstek gedekt met kruispannen. Op de hoek is aan beide kanten een topgevel onder zadeldak, haaks op het schilddak geplaatst. Zadeldaken met overstek, vakwerk gevuld met hout.

De hoofdmassa is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een natuurstenen plint. Speklagen, omlijsting van ramen en deuren zijn uitgevoerd in gele steen. In de topgevels en lijst onder de geprofileerde goot is vakwerk, gevuld met metselmozaiek in gele steen zichtbaar.

Boven de ramen en deuren zijn segmentbogen aangebracht, de boogvelden liggen iets terug ten opzichte van de gevel.

Op de begane grond zijn in de voor- en zijgevel van de hoofdmassa T-ramen aangebracht. Op de verdieping bevinden zich smalle getoogde schuiframen, twee aan twee onder een segmentboog geplaatst. In de topgevels zijn ramen met kleine roedeverdeling aangebracht. In de zijgevel zijn twee smalle deuren aanwezig (latere toevoeging). In de voorgevel van de aanbouw zijn zeven T-ramen en een deur onder segmentbogen zichtbaar. De topgevel met T-raam is voorzien van windveer. De geprofileerde goot rust op klossen. Op het dak is een grote vierkante gemetselde schoorsteen aanwezig.

Het interieur is gemoderniseerd.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde architectuurhistorisch belang vanwege stijl en gaaf bewaard gebleven exterieur.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5421 KX

PostcodeAdresPlaats
5421 KXKerkstraat 24Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat 8Gemert
5421 KXKerkstraat 12Gemert
5421 KXKerkstraat 3Gemert
5421 KXKerkstraat 60Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5421KXBuurt Gemert-CentrumWijk Gemert
Plaatsen in deze gemeente Bakel De Mortel De Rips Elsendorp Gemert Handel Milheeze
Terug naarMonumenten gemeente Gemert-BakelMonumenten regio HelmondMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Helmond:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: