Drimble

Kerkstraat 8, Gemert

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kerkstraat 8, Gemert

informatie alleen over gemert

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding.

Voormalig GEMEENTEHUIS in Eclectische stijl in 1885 gebouwd naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond.

Omschrijving.

Tweelaagse hoofdmassa op een blokvormige plattegrond onder een plat dak met dakschilden. De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een middenrisaliet.

Dakschilden zijn gedekt met geschubde leien. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een iets vooruitstekende bakstenen plint. De zijgevel, grenzend aan nummer 12 is gepleisterd. Hoekpilasters zijn op de begane grond geblokt gepleisterd uitgevoerd, daarboven glad. Tussen de begane grond en verdieping bevindt zich een gepleisterde cordonlijst. De bovenste rand van de gevel wordt versierd door een kroonlijst, aan de voorzijde met consoles. De risaliet is eveneens gepleisterd en op de begane grond voorzien van een uitstekende portiek met dubbele paneeldeur met smeedijzeren roosters en een hardstenen stoep. Naast de deur is een gevelsteen aangebracht met opschrift: P.L.P./G.SLITS/BURGEMEESTER/18 19-5 85.

Erboven bevindt zich een klein bordes met opengewerkte balustrade en vlaggenmast. Openslaande deuren hierachter zijn in een geprofileerde omlijsting met kuif geplaatst. In de kroonlijst, ter plekke van het bordes is het gemeentewapen aangebracht.

Aan weerszijden van de risaliet zijn getoogde schuiframen aanwezig onder gepleisterde segmentbogen, voorzien van een dekoratieve sluitsteen en met een hardstenen onderdorpel. Ook de zijgevel bevat getoogde ramen. In het dakvlak is aan de voorzijde, boven de risaliet een dakkapel in classicistische omlijsting geplaatst. In de zijgevel bevinden zich twee oeils de boeuf. Dakrand is van een gootlijst voorzien.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Aan de oorspronkelijke functie ontleent het cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling in het Peelgebied. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege detaillering en materiaalgebruik als voorbeeld van de verwerking van eclectische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de oude kern van Gemert.


Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5421 KX

PostcodeAdresPlaats
5421 KXKerkstraat 24Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat 8Gemert
5421 KXKerkstraat 12Gemert
5421 KXKerkstraat 3Gemert
5421 KXKerkstraat 60Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert
5421 KXKerkstraat tegenover 4Gemert

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5421KXBuurt Gemert-CentrumWijk Gemert
Plaatsen in deze gemeente Bakel De Mortel De Rips Elsendorp Gemert Handel Milheeze
Terug naarMonumenten gemeente Gemert-BakelMonumenten regio HelmondMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Helmond:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: