Drimble

Op hoek Kruiseind. (bij), Gemert

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Op hoek Kruiseind. (bij), Gemert

informatie alleen over gemert

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

KAPEL, gebouwd in 1911 op de plek waar van oudsher een kapel heeft gestaan (mogelijk zeventiende eeuwse oorsprong). De kapel ligt op de hoek van het Kruiseind met de Deel, aan de oude structuur van Gemert.

Omschrijving

De kapel heeft een vierkante plattegrond en is uitgevoerd in witte cementsteen, rood gevoegd. De plint van het geheel steekt iets uit en is gepleisterd. Aan de bovenzijde is een muizentand aangebracht. In één van de zijden is een marmeren gevelsteen geplaatst met opschrift "DE EERSTE STEEN/GELEGD DOOR/MARIA CHRISTINA/PENNINGS/9 JUNI 1911/D.G" In elk van de vier zijden is een spitsboognis uitgespaard met rode cementstenen afzaten. In de nissen, wit gestuct, zijn recent moderne beelden geplaatst van St. Joris en de draak, St. Jan en een gekruisigde Christus. De nissen zijn in de huidige toestand afgesloten met glas.

Het kapelletje wordt bekroond door een koperen tentdak met spits, de hoeken zijn voorzien van smeedijzeren pirons.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van geestelijk leven en is juist door haar uiterste eenvoud kenmerkend voor Gemert als bedevaartsoord. Zij heeft ensemblewaarde door de plaats in het straatbeeld en als onderdeel van de reeds eerder beschermde oudere kapellenreeks in Gemert. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 5420 AA

PostcodeAdresPlaats
5420 AAIets buiten Milheeze.Gemert
5420 AAOp hoek Kruiseind. (bij)Gemert
5420 AATussen Gemert en Handel.Gemert
5420 AAi.h. verlengde v.d. weg (bij)Gemert

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 5420AABuurt NederlandWijk Nederland
Plaatsen in deze gemeente Bakel De Mortel De Rips Elsendorp Gemert Handel Milheeze
Terug naarMonumenten gemeente Gemert-BakelMonumenten regio HelmondMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Helmond:

Regio's in de provincie Noord-Brabant: