Drimble

Markt 17b-19, Delft

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Markt 17b-19, Delft

informatie alleen over delft

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

WINKELWOONHUIS, genaamd 'De drie vergulde Acoleyen', in 1903 in iets gewijzigde vorm gebouwd naar ontwerp van architect C.J.L. Kersbergen uit 1899 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. In het pand was een mantelmagazijn gevestigd.

De pui dateert uit 1912, toen het pand bij het links belendende pand werd getrokken.

Het pand maakt onderdeel uit van de aaneengesloten gevelwand van de Markt en behoort samen met het belendende pand Markt 21 tot een complex winkelwoonhuizen aan de Markt.


Omschrijving

Onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen met kaplaag. Het zadeldak is deels uitgevoerd met een plat gedeelte en gedekt met rode Hollandse pannen. Het is opgetrokken in schoonmetselwerk met in de identieke trapgevels aan voor- en achterzijde rijke smeedijzeren ankers.

De voorgevel ter breedte van twee vensterassen bestaat uit de houten winkelpui met op de eerste bouwlaag twee rechtgesloten vensters met ontlastingsbogen en boogvelden, hardstenen lekdorpels en schuiframen met bovenlichten voorzien van gekleurd glas-in-lood. In de topgevel een kleiner rechtgesloten venster onder hardstenen latei met schuifraam met driedelig bovenlicht en aan weerszijden smalle vensters. De trapgevel wordt afgesloten met een overhoeks geplaatste toppilaster. De houten winkelpui is uitgevoerd met aan weerszijden een pilaster en is afgesloten met een kroonlijst. Boven de pilasters wordt de lijst afgesloten met een console met gesneden maskerkop. Rechts een paneeldeur. Tussen de pilasters, boven de paneeldeur en de winkelentree, een reeks panelen met gesneden pilasters ertussen, waarboven een reeks van staande rondboogvensters met eveneens gesneden pilasters ertussen, gevuld met gekleurde glas-in-loodramen. In het fries de tekst: 'De drie vergulde Acoleyen'.

De tweeassige achtergevel aan het water van de Wijnhaven bevat op kelderniveau rechtgesloten vensters met stolpramen met achtruitsbovenlicht, op de tweede bouwlaag vensters met ontlastingsbogen, stolpramen met drieruitsbovenlicht. Op de derde bouwlaag schuiframen. Topgevel als voorgevel.


Waardering

Het winkelwoonhuis aan de Markt 21 in 1903 gebouwd naar ontwerp van architect C.J.L. Kersbergen uit 1899 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een functie;

- als voorbeeld van de Neo-Hollandse Renaissance, vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de architect Kersbergen en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van de westelijke gevelwand aan het centrale marktplein in het beschermde stadsgezicht van Delft en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met Markt 21.

Foto van het monument

Monumenten in de postcode 2611 GP

PostcodeAdresPlaats
2611 GPMarkt 1b-e, 3Delft
2611 GPMarkt 5-7Delft
2611 GPMarkt 9 wijnhaven 23Delft
2611 GPMarkt 15-17Delft
2611 GPMarkt 17Delft
2611 GPMarkt 27Delft
2611 GPMarkt 29Delft
2611 GPMarkt 31-35Delft
2611 GPMarkt 17b-19Delft
2611 GPMarkt 21Delft
2611 GPMarkt 23Delft
2611 GPKaakbrug over Voldersgracht bij Markt (Delft)|Markt, CamarettenDelft

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 2611GPBuurt CentrumWijk Binnenstad
Plaatsen in deze gemeente Delft
Terug naarMonumenten gemeente DelftMonumenten regio DelftMonumenten provincie Zuid-HollandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Delft:

Regio's in de provincie Zuid-Holland: