Drimble

Moerheimstraat 115, Dedemsvaart

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Moerheimstraat 115, Dedemsvaart

informatie alleen over dedemsvaart

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

VOORHUIS van boerderij van het Oldambtster type met de naam "Diffelerend". De typische Groninger boerderijstijl werd aan het eind van de vorige eeuw in Dedemsvaart geïntroduceerd door Groninger boeren die zich op de dalgronden vestigden om deze in cultuur te brengen. Het oudste gedeelte van de boerderij stamt uit 1870. In 1906 liet Arent van Linge een monumentaal voorhuis bouwen in Eclectische stijl. Door verschillende verbouwingen aan het schuurgedeelte valt alleen het voorhuis onder de bescherming. De boerderij ligt aan de Dedemsvaart buiten de bebouwde kom van Dedemsvaart.


Omschrijving

Voorhuis vanaf een natuurstenen plint over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een schilddak gedekt met grijze Hollandse pannen. De hoog opgetrokken voorgevel (N) met gemetselde hoeklisenen wordt beëindigd door een kroonlijst. De gevel is versierd met horizontale wit gepleisterde sierbanden en een cordonlijst. Alle vensters met bovenlichten zijn geplaatst onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen en een tegelmozaïek in de boogtrommel. Vijfassige voorgevel met middenrisaliet waarin de entree in een portiek achter een hardstenen trap is geplaatst. Op de verdieping boven de entree een balkon met een houten balustrade op houten consoles met maskers. Het middenrisaliet is uitgemetseld tot een dakkapel met houten beschot onder zadeldakje met een makelaar. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond twee hoge vensters met daaronder een tegelmozaiek; op de verdieping vier kleinere staande vensters. Zijgevel (W) met twee vensters, een kelderraam en een rozetraam. In de andere zijgevel (O) drie vensters.


Waardering

Voorhuis van boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als uitdrukking van de ontginningsgeschiedenis van de streek

- vanwege het kenmerkende Oldambtster type

- vanwege de rijke detaillering

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de gaafheid van het exterieur.

Monumenten in de postcode 7701 CD

PostcodeAdresPlaats
7701 CDMoerheimstraat tegenover 109Dedemsvaart
7701 CDMoerheimstraat 115Dedemsvaart

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 7701CDBuurt Dedemsvaart-Noord
Plaatsen in deze gemeente Ane Anerveen Anevelde Balkbrug Bergentheim Brucht Bruchterveld Collendoorn De Krim Dedemsvaart Den Velde Diffelen Gramsbergen Hardenberg Heemserveen Holtheme Holthone Hoogenweg Kloosterhaar Loozen Lutten Marienberg Radewijk Rheeze Rheezerveen Schuinesloot Sibculo Slagharen Venebrugge
Terug naarMonumenten gemeente HardenbergMonumenten regio HardenbergMonumenten provincie OverijsselMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Hardenberg:

Regio's in de provincie Overijssel: