Drimble

Kraaijensteinweg 140, Burgh

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kraaijensteinweg 140, Burgh

informatie alleen over burgh

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Vrijstaand, verdiepingloos gebouwtje, rond 1925 als duinwachterskantoor gebouwd aan de rand van het beboste duingebied van Westerschouwen. Het ontwerp is geinspireerd op het zakelijk expressionisme.

Omschrijving

De sobere gevels zijn opgetrokken uit wit geschilderde baksteen op een zwart geschilderde plint. Deels terugspringende voorgevel en achtergevel. Het platte dak is voorzien van een ver overstekende, sobere, getimmerde daklijst. Geheel oorspronkelijke, enkelvoudige en gekoppelde houten kozijnen met schuiframen voorzien van een horizontale roede in de bovenramen en behangen met luiken; oorspronkelijke houten voordeur. De achtergevel is geheel "blind" uitgevoerd. In het zeer sobere interieur zijn de hoofdopzet en de houten kozijnen met deuren bewaard gebleven.

Waardering

Klein en eenvoudig kantoorgebouwtje met functionele relatie met de lokatie, ontworpen in, voor de bouwtijd karakteristieke en in zijn omgeving opvallende, nog geheel gave architectuur; als zodanig een object van cultuur- en architectuurhistorische waarde.

Monumenten in de postcode 4328 RD

PostcodeAdresPlaats
4328 RDKraaijensteinweg 140Burgh

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 4328RDBuurt WestenschouwenWijk Haamstede
Plaatsen in deze gemeente Brouwershaven Bruinisse Burgh Dreischor Ellemeet Kerkwerve Nieuwerkerk Noordgouwe Noordwelle Oosterland Ouwerkerk Renesse Scharendijke Serooskerke (Schouwen-Duiveland) Sirjansland Zierikzee Zonnemaire
Terug naarMonumenten gemeente Schouwen-DuivelandMonumenten regio Schouwen-DuivelandMonumenten provincie ZeelandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Schouwen-Duiveland:

Regio's in de provincie Zeeland: