Drimble

Kerkstraat 5, Burgh

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Kerkstraat 5, Burgh

informatie alleen over burgh

Reden van het zijn van een rijksmonument

Inleiding

Woonhuis met traditionele, verdiepingloze, 4 traveeën brede lijstgevel, gebouwd als hoofdmeesterswoning bij de naastgelegen school. Het schilddak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het vermoedelijk 19e eeuwse pand is aan het begin van de 20ste eeuw verbouwd.

Omschrijving

De gevel is opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband en voorzien van gietijzeren rozetankers.

De lijst wordt gevormd door een sober geprofileerde gootlijst en een fries van wit geverfde baksteen met profiellijstje. Plint, plintlijst en raamdorpelstenen van donkere, gesmoorde baksteen.

In de voorgevel bevinden zich houten kozijnen met licht getoogde bovendorpels met 2x2 ruits schuiframen met bovenramen zonder roedeverdeling; entree met bovenlicht en sobere strokendeur. De achtergevel is voorzien van een houten drielichtkozijn en een dakkapel; aanbouwtje met zadeldak. Het interieur is vrij sober met ondermeer in de voorkamer een origineel schouwtje en originele houten deuren.

Het schilddak, met de nok evenwijdig aan de straat, is gedekt met gesmoorde kruispannen.

Waardering

De eenvoudige, gave meesterswoning bezit ensemblewaarde voor het dorpsbeeld in het algemeen en de historisch en architectonisch waardevolle gevelwand van de Kerkstraat-zuidzijde in het bijzonder; als gave meesterswoning bij de naastgelegen school van cultuurhistorische en zeldzaamheidswaarde voor Zeeland.

Monumenten in de postcode 4328 LH

PostcodeAdresPlaats
4328 LHKerkstraat 5Burgh
4328 LHKerkstraat 3Burgh

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 4328LHBuurt Burgh
Plaatsen in deze gemeente Brouwershaven Bruinisse Burgh Dreischor Ellemeet Kerkwerve Nieuwerkerk Noordgouwe Noordwelle Oosterland Ouwerkerk Renesse Scharendijke Serooskerke (Schouwen-Duiveland) Sirjansland Zierikzee Zonnemaire
Terug naarMonumenten gemeente Schouwen-DuivelandMonumenten regio Schouwen-DuivelandMonumenten provincie ZeelandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Schouwen-Duiveland:

Regio's in de provincie Zeeland: