Burgemeester de Manlaan 6, Breda

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Burgemeester de Manlaan 6, Breda

informatie alleen over breda
HyperlokaalPostcode 4837BN
Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
Terug naar112 gemeente Breda112 regio Breda112 provincie Noord-Brabant112 Nederland

  De informatie op deze pagina komt van het nationaal P2000-systeem welke gebruik wordt voor 112-meldingen. Het P2000-netwerk wordt door hulpdiensten zoals ambulance, brandweer en politie gebruikt in geval van incidenten of overige situaties waar hun aanwezigheid gewenst is. De (korte) berichten bevatten meestal informatie over de locatie, het soort incident, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden. De informatie die (openbaar) doorgegeven wordt via een P2000-melding verschilt per veiligheidsregio.

   Reden van het zijn van een rijksmonument

   Inleiding

   Aan de noordelijke zijde van de Burgemeester de Manlaan staat het WOONHUIS, voorheen genaamd 'De Blokhut', daterende uit 1908. Het vrijwel geheel in hout opgetrokken huis is geïmporteerd uit Bergen (Noorwegen). In de architectuur zijn elementen van de Chaletstijl te herkennen.

   Het gebouw is gaaf bewaard gebleven. Enkele van de openslaande vensters op de verdieping zijn vernieuwd. Buiten de bescherming valt de later aan de westelijke zijde van het huis gebouwde dubbele garage.


   Omschrijving

   Het pand heeft een globaal T-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kapverdieping. Het huis wordt gedekt door gekruiste zadeldaken, belegd met verbeterde Hollandse pannen.

   De daken hebben een fors overstek en zijn voorzien van houtsnijwerk.

   Het huis staat op een bakstenen fundament annex terras, maar is geheel gebouwd uit hout. De grenen balken zijn onderling verbonden met zwaluwstaartverbindingen en afgetimmerd met gerabatte planken. Bijzonder voor dit type houtbouw zijn de uitkragende verdiepingsvloeren. Het huis is aan alle zijden voorzien van houten topgevels, die verticaal betimmerd zijn met geschulpte planken en afgezet met dito windveren. De voorgevel heeft een symmetrische opzet met op de begane grond brede T-vensters, voorzien van paneelluiken en bovenlichten met kleine roedenverdeling. Op de etage zijn openslaande vensters toegepast, eveneens voorzien van luiken en bovenlichten met roedenverdeling. In de topgevel twee kleine zesruits openslaande vensters, voorzien van luiken. Ook de overige gevels hebben een globaal symmetrische indeling met T-vensters en paneeldeuren.

   Aan de westelijke zijde van het huis is onder een uitbouw onder zadeldak de ingangspartij geplaatst. De voordeur is een paneeldeur. Ook tegen de oostelijke zijde is een eenlaagse aanbouw onder afgewolfd zadeldak, belegd met verbeterde Hollandse pannen. In de gevels samengestelde openslaande vensters.


   Waardering

   Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de landschappelijke, van oudsher op het buiten wonen, ontwikkeling in de omgeving van Breda. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege het gebruik van elementen van de Chaletstijl; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik, namelijk de juist in het begin van de 20ste eeuw wel vaker voorkomende systeenbouw in hout. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; het is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Zeldzaamheid: het is door materiaalgebruik en de Noorse herkomst zeldzaam.

   Foto van het monument

   Monumenten in de postcode 4837 BN

   PostcodeAdresPlaats
   4837 BNBurgemeester de Manlaan 6Breda

   Navigeer verder:

   HyperlokaalPostcode 4837BNBuurt RuitersbosWijk Breda Zuid
   Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
   Terug naarMonumenten gemeente BredaMonumenten regio BredaMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

   Gemeenten in de regio Breda:

   Regio's in de provincie Noord-Brabant: