Burgemeester Kerstenslaan 8, Breda

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Burgemeester Kerstenslaan 8, Breda

informatie alleen over breda
HyperlokaalPostcode 4837BM
Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
Terug naar112 gemeente Breda112 regio Breda112 provincie Noord-Brabant112 Nederland

  De informatie op deze pagina komt van het nationaal P2000-systeem welke gebruik wordt voor 112-meldingen. Het P2000-netwerk wordt door hulpdiensten zoals ambulance, brandweer en politie gebruikt in geval van incidenten of overige situaties waar hun aanwezigheid gewenst is. De (korte) berichten bevatten meestal informatie over de locatie, het soort incident, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden. De informatie die (openbaar) doorgegeven wordt via een P2000-melding verschilt per veiligheidsregio.

   Reden van het zijn van een rijksmonument

   Iinleiding

   De VILLA 'Salve Viator' staat aan de westelijke zijde van de Burgemeester Kerstenlaan, tegenover het Mastbos. De vrijstaande woning dateert uit 1932, is gebouwd in de stijl van het Functionalisme. Het gebouw, oorspronkelijk bewoond door een repatriant uit Nederlands-Indië, is een ontwerp van de architect Temme.

   Het pand heeft de tand des tijds zonder ingrijpende wijzigingen doorstaan. Aan de noordelijke zijde is een eenlaagse, vlakgedekte garage aangebouwd.


   Omschrijving

   Het twee-, deels drielaagse pand heeft een samengestelde, globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door platte daken met een forse overstek.

   De gevels zijn opgetrokken in bepleisterde baksteen en sterk geleed door uitspringende massa's, zoals de beide erkers en de markante, afgeronde schoorsteen. De asymmetrische voorgevel is aan de oostelijke zijde gesitueerd en heeft aan de linkerzijde een zeer forse eenlaagse, in plattegrond afgeronde erker met bovenliggend balkon. In de erker vier hoge achtruits ijzeren vensters en deuren. Op de verdieping geven openslaande achtruits ijzeren deuren toegang tot het balkon, dat voorzien is van een gesloten balustrade, waarop een buishek. Tegen de balustrade in metalen letters de naam van de villa: 'Salve Viator'. Rechts van de geprononceerde schoorsteen zowel op de begane grond als de etage een negenruits ijzeren venster met klein klapraam.

   De noordelijke gevel is grotendeels blind. Hier bevindt zich de hal van het woonhuis, met voordeur en diep portiek, met een balustrade met natuurstenen deklijst. In het terugliggende gedeelte van de gevel de vensters van het trapportaal. In de achtergevel bevindt zich op de begane grond een reeks vensters met eenvoudige kruisvormige roedenverdeling. Tegen de zuidelijke gevel staat een tweede eenlaagse erker, eveneens voorzien van een balkon. Op de begane grond heeft de erker een openslaande deur naar het aansluitende terras, dat is voorzien van een vaste, uit de bouwtijd daterende bloembak op een gemetselde muur. De tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig, laag ijzeren hekwerk.


   Waardering

   Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stedelijke uitbreiding met villaparken in het groen. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur als voorbeeld van Functionalistische architectuur; daarbij is wel de vormentaal van het Nieuwe Bouwen overgenomen, maaar afgezien van grenen ramen en deuren geen vernieuwend materiaalgebruik toegepast. Het object heeft ensemblewaarden: het heeft bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de uitbreiding van de stad in het interbellum. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; het is van belang wegens de visuele gaafheid van de stedelijke en landschappelijke omgeving.

   Foto van het monument

   Monumenten in de postcode 4837 BM

   PostcodeAdresPlaats
   4837 BMBurgemeester Kerstenslaan 8Breda
   4837 BMBurgemeester Kerstenslaan 16Breda

   Navigeer verder:

   HyperlokaalPostcode 4837BMBuurt RuitersbosWijk Breda Zuid
   Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
   Terug naarMonumenten gemeente BredaMonumenten regio BredaMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

   Gemeenten in de regio Breda:

   Regio's in de provincie Noord-Brabant: