Ginnekenweg 335, Breda

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Ginnekenweg 335, Breda

informatie alleen over breda
HyperlokaalPostcode 4835ND
Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
Terug naar112 gemeente Breda112 regio Breda112 provincie Noord-Brabant112 Nederland

  De informatie op deze pagina komt van het nationaal P2000-systeem welke gebruik wordt voor 112-meldingen. Het P2000-netwerk wordt door hulpdiensten zoals ambulance, brandweer en politie gebruikt in geval van incidenten of overige situaties waar hun aanwezigheid gewenst is. De (korte) berichten bevatten meestal informatie over de locatie, het soort incident, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden. De informatie die (openbaar) doorgegeven wordt via een P2000-melding verschilt per veiligheidsregio.

   Reden van het zijn van een rijksmonument

   Inleiding

   Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel staat aan twee zijden geheel vrij; aan de zuidelijke zijde grenst zij aan de binnenplaats van het gesticht; aan de noordelijke zijde aan het voorplein van de R.K. kerk van Ginneken, terwijl tegen de oostelijke zijde een lagere aanbouw met poort staat.


   Omschrijving

   De eenbeukige kapel heeft een eenvoudige, rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak, belegd met kruispannen.

   De gevels zijn gemetseld in baksteen en vrijwel niet geornamenteerd. In de noordelijke gevel van het schip zijn rondboogvormige vensters aangebracht, voorzien van glas-in-lood vulling. Aan de linkerzijde van deze gevel is een opgeklampte toegangsdeur, gevat in een halfsteens uitspringende omlijsting met puntgevel. Onder de rondboogvormige vensters bevindt zich een tweetal tripletten.

   Inwendig bevindt zich een tribune.


   Waardering

   Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

   Foto van het monument

   Monumenten in de postcode 4835 ND

   PostcodeAdresPlaats
   4835 NDGinnekenweg 333Breda
   4835 NDGinnekenweg bij 333Breda
   4835 NDGinnekenweg 335Breda
   4835 NDGinnekenweg 335Breda

   Navigeer verder:

   HyperlokaalPostcode 4835NDBuurt GinnekenWijk Breda Zuid-Oost
   Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
   Terug naarMonumenten gemeente BredaMonumenten regio BredaMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

   Gemeenten in de regio Breda:

   Regio's in de provincie Noord-Brabant: