Ginnekenweg 206, Breda

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Ginnekenweg 206, Breda

informatie alleen over breda
HyperlokaalPostcode 4835NH
Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
Terug naar112 gemeente Breda112 regio Breda112 provincie Noord-Brabant112 Nederland

  De informatie op deze pagina komt van het nationaal P2000-systeem welke gebruik wordt voor 112-meldingen. Het P2000-netwerk wordt door hulpdiensten zoals ambulance, brandweer en politie gebruikt in geval van incidenten of overige situaties waar hun aanwezigheid gewenst is. De (korte) berichten bevatten meestal informatie over de locatie, het soort incident, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden. De informatie die (openbaar) doorgegeven wordt via een P2000-melding verschilt per veiligheidsregio.

   Reden van het zijn van een rijksmonument

   Inleiding

   Het HERENHUIS is gesitueerd aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg en werd gebouwd in 1863 in Eclectische stijl, in opdracht van P.H.J.G. Jonckheer. In 1905, en opnieuw in 1960, werd de tuin verkleind. In 1933 zijn tegen de achterzijde van het huis een extra kamer en een garage gebouwd. Het voormalige koetshuis, tegen de noordelijke zijde van het pand, is thans als kamer bij het huis getrokken.


   Omschrijving

   Het vrijstaande, blokvormige object heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kap. Het pand wordt gedekt door een afgeplat schilddak met oud-Hollandse pannen. Op het dak staan vier schoorstenen in carrévorm. Tegen de noordelijke zijde van het pand staat het voormalige koetshuis; tegen de zuidelijke zijde de als eenlaags uitgevoerde, nimmer voltooide entree. Deze zou oorspronkelijk over twee bouwlagen worden uitgevoerd.

   Het pand is opgetrokken in baksteen. De gevels zijn voorzien van een pleisterlaag. De voorgevel heeft een strak symmetrische indeling met vier vensterassen, op de begane grond alle voorzien van getoogde en beluikte openslaande vleugeldeuren, op de etage getoogde zesruits schuifvensters. De gevel wordt afgesloten door een gestuct fries en een geprofileerde gootlijst.

   De overige gevels hebben eveneens een symmetrische indeling met onder meer zesruits schuifvensters, halfvensters, openslaande deuren. In de ingangspartij een houten paneeldeur met gietijzeren deurrooster en bovenlicht. Het bovenliggende balkon is voorzien van een ijzeren hekwerk.

   Op het dak van het woonhuis staat een kleine ijzeren klokkenstoel, waarin een luidklokje hangt.

   In het interieur zijn onder meer van belang de indeling, met parallel aan de voorgevel gesitueerde gangen. In het gehele pand bevinden zich nog de oorspronkelijke stucplafonds en paneeldeuren. Het voormalige koetshuis telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. De inrijpoort van het voormalige koetshuis is vervangen door een venster.


   Waardering

   Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda en omgeving; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur als vroeg voorbeeld van eenvoudig pleistereclecticisme met afgewogen verhoudingen; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de uitbreiding van de stad in de negentiende eeuw; gaafheid/herkenbaarheid: het object heeft belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur.

   Monumenten in de postcode 4835 NH

   PostcodeAdresPlaats
   4835 NHGinnekenweg 222Breda
   4835 NHGinnekenweg bij 222Breda
   4835 NHGinnekenweg bij 222Breda
   4835 NHGinnekenweg 206Breda

   Navigeer verder:

   HyperlokaalPostcode 4835NHBuurt GinnekenWijk Breda Zuid-Oost
   Plaatsen in deze gemeente Bavel Breda Prinsenbeek Teteringen Ulvenhout
   Terug naarMonumenten gemeente BredaMonumenten regio BredaMonumenten provincie Noord-BrabantMonumenten Nederland

   Gemeenten in de regio Breda:

   Regio's in de provincie Noord-Brabant: