Drimble

Noordzijde 66, Bodegraven

Meer informatie over het rijksmonument gelegen op het adres Noordzijde 66, Bodegraven

informatie alleen over bodegraven

Reden van het zijn van een rijksmonument

Landhuis "Rhodus". Huis met verdieping en schilddak, tweede helft 18e eeuw. Deuromlijsting met in het hoofdgestel triglyphenfries, stoeppalen met kettingen. Vensters met twaalfruitsschuiframen.

Het pand "Groot Rhodus" is door middel van een voorplein in de vorm van een halve maan verbonden met de openbare weg, zijnde de Noordzijde. Aan de voor- en zijkanten lopen slootjes. De vrije ligging draagt in belangrijke mate aan het representatieve karakter van dit monument bij. Het pand heeft een hardstenen stoep met twee stoeppalen.

In de voorkamers links en rechts op de begane grond bevinden zich schouwen uit de bouwtijd; beide schoorsteenboezems hebben pilasters met fijn gesneden profileringen. Een lange rechte gang verdeelt het monument in een linker- en een rechterhelft; het plafond van de gang is versierd met een houten betimmering waarin vakken met een ruit- en siermotief uit de bouwtijd. De trap tussen begane grond en verdieping, rechts achter, dateert uit het begin van de 20e eeuw en heeft bescheiden snijwerk en decoratie in Jugendstil.

Het pand is van betekenis vanwege de intacte hoofdstructuur, met monumentale, centrale gang en ruimtedispositie op beide verdiepingen.

Monumenten in de postcode 2411 RC

PostcodeAdresPlaats
2411 RCNoordzijde 66Bodegraven

Navigeer verder:

HyperlokaalPostcode 2411RCBuurt NoordzijdeWijk Bodegraven Noord
Plaatsen in deze gemeente Bodegraven Nieuwerbrug Reeuwijk Waarder
Terug naarMonumenten gemeente Bodegraven-ReeuwijkMonumenten regio GoudaMonumenten provincie Zuid-HollandMonumenten Nederland

Gemeenten in de regio Gouda:

Regio's in de provincie Zuid-Holland: