Drimble

Serie over de families Smedts en Poels die ca. 300 gealllieerde piloten (boven Nederland neergeschoten)...

Oude foto of video van een werk van Fotocollectie Anefo uit de collectie van Beeldbank Nationaal Archief over America (1945).

informatie alleen over america

Foto over America

Serie over de families Smedts en Poels die ca. 300 gealllieerde piloten (boven Nederland neergeschoten) hielpen verbergen en over grens naar Belgie wisten te brengen. Bert Poels (rechts), de organisator van een groep die meer dan 300 vliegers uit handen van de Gestapo redde, in een kamer van zijn boerderij te America (Limburg). Hij legt de door de vliegers in te vullen lijsten uit en toont foto's van de mannen die via "De Zwarte Plak" passeerden op weg terug naar de geallieerde linies. 300 vliegers, 60 Franse krijgsgevangen, 30 joden en vele anderen die verborgen moesten worden voor de Gestapo is het record voor "De Zwarte Plak", naast ontelbare sabotage-acties die hier voorbereid werden. Er was zelfs een rechtbank voor verraders en Gestapo-agenten (1945)

Maker: Poll, Willem van de / Anefo, [onbekend] (Anefo)
Bron: Fotocollectie Anefo
Gemaakt op: 31 juli 1945

Serie over de families Smedts en Poels die ca. 300 gealllieerde piloten (boven Nederland neergeschoten) hielpen verbergen en over grens naar Belgie wisten te brengen. Bert Poels (rechts), de organisator van een groep die meer dan 300 vliegers uit handen van de Gestapo redde, in een kamer van zijn boerderij te America (Limburg). Hij legt de door de vliegers in te vullen lijsten uit en toont foto's van de mannen die via "De Zwarte Plak" passeerden op weg terug naar de geallieerde linies. 300 vliegers, 60 Franse krijgsgevangen, 30 joden en vele anderen die verborgen moesten worden voor de Gestapo is het record voor "De Zwarte Plak", naast ontelbare sabotage-acties die hier voorbereid werden. Er was zelfs een rechtbank voor verraders en Gestapo-agenten

Nationaal Archief, 2.24.01.03, 900-6244, licentie CC-BY-SA

Andere items met dezelfde titel (totaal 2):

Navigeer verder:

Plaatsen in deze gemeente America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Horst Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Sevenum Swolgen Tienray
Terug naarCultuur gemeente Horst aan de MaasCultuur regio VenloCultuur provincie LimburgCultuur Nederland

    Disclamer: De informatie op deze pagina wordt geleverd door het open data project van Europeana. Europeana is ontstaan in 2005, met de bedoeling een virtuele Europese bibliotheek te creëren om Europa's cultureel en wetenschappelijk erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken. Door middel van slimme zoekopdrachten probeert Drimble relevante informatie hieruit te halen. We kunnen echter niet garanderen dat alle informatie ook daadwerkelijk betrekking heeft op de plaats, gemeente of regio. Daarvoor is de data in sommige gevallen helaas nog ontoereikend.

      Gemeenten in de regio Venlo:

      Regio's in de provincie Limburg: